Manjak sna utiče na povećani unos kalorijaAko ne spavate dovoljno, može se dogoditi da jedete više, što povećava šanse da postanete gojazni.

Ovo su otkrili istraživači koji su predstavili svoju studiju na ovogodišnjoj naučnoj konferenciji o epidemiologiji i prevenciji/ishrani, fizičkoj aktivnosti i metabolizmu u organizaciji Američke asocijacije za bolesti srca.
 

Manjak sna utiče na nivo hormona

Proveravali smo da li manjak sna utiče na nivo hormona leptin i grelin, veću količinu hrane koju ljudi unose i energiju koja se troši kroz aktivnost, izjavio je dr Virend Somers, autor ove studije i profesor medicine i kardiovaskularnih bolesti na klinici Mejo u Ročesteru, savezna država Minesota. Leptin i grelin su povezani sa apetitom.

Istraživači su proučavali 17 zdravih muškaraca i žena tokom osam noći, pri čemu je polovina ispitanika spavala normalno, a druga polovina samo dve trećine uobičajenog vremena. Učesnici su tokom studije jeli koliko su želeli. Istraživači su ustanovili da grupa lišena sna koja je spavala sat i 20 minuta manje od kontrolne grupe svakog dana jeu proseku unosila 549 više kalorija. Količina energije utrošena tokom aktivnosti nije značajno varirala između ove dve grupe, što navodi na zaključak da oni koji su manje spavali nisu trošili dodatne kalorije. Manjak sna je povezan sa povišenim nivoom leptina i sniženim nivoom grelina – što je verovatno posledica, a ne uzrok, preteranog unošenja hrane.

San je sve prisutniji problem, s obzirom da se 28% odraslih osoba žali da spava šest ili manje sati, kaže dr Endrju D. Kalvin (Andrew D. Calvin), jedan od istraživača i stipendista na kardiologiji i asistent na medicini na Klinici Mejo.
Istraživači su istakli da iako ova studija navodi na zaključak da manjak sna može da bude važan deo i jedan od razloga porasta telesne težine i gojaznosti, ona predstavlja malu studiju sprovedenu u odseku za klinička istraživanja ove bolnice. Veće studije na ljudima u njihovom kućnom okruženju bi pomogle da se potvrde naša otkrića - kaže Kalvin.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde