Eminentni stručnjaci iz oblasti ishrane i nutricionizma u Beogradu

Beograd 20. jun 2022. godine – Društvo za ishranu Srbije organizovalo je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, 27. savet nutricionista na temu „Preporuke za pravilnu ishranu: prednosti i mane popularnih dijeta“. 

Pravilna ishrana, nutritivne dileme, prednosti i nedostaci veganstva, vegeterijanstva, primenljvost keto dijeta, koristi i nedostaci intemitentnog gladovanja, dobre i loše strane upotrebe preparata za mršavljenje i veštačkih zaslađivača su bile teme o kojima su diskutovali najeminentniji stručnjaci iz oblasti zdravstvene zaštite, lekari, dijetetičari-nutricionisti, farmaceuti, kao i drugi eksperti koji se bave ishranom.

Naše društvo ima tradiciju koja traje od 1956. godine i okuplja akademsku zajednicu iz Srbije različitog obrazovnog profila koji se bave svim aspektima ishrane. Potrudili smo se da na 27. Susreti  nutricionista dovedemo najeminentnije stručnjake koji se bave ovom tematikom, da se uklujče i osvetle ovu oblast. Svake godine organizujemo seminare na temu ishrane, a svake četvrte godine organizujemo kongres koji je međunarodnog karaktera. Zadovoljstvo nam je što smo i ove godine okupili veliki broj stručnjaka koji svojim znanjem i iskustvom, pružaju svoj doprinos samoj temi ishrane koja je od velike važnosti za sve nas“, istakla je Prof.dr Ljiljana Trajković Pavlović predsednica Društva za ishranu Srbije.

Prof. dr Ljiljana Trajaković PavlovićZnačaj pravilne ishrane i popularnih dijeta za gubitak telesne mase bila je jedna od tema 27. saveta nutricionista, o kojima je govorila Prof. Dr Nađa Vasiljević

„Važno je naglasiti da ne postoji dobra i loša hrana, već pravilna ishrana, a ona predstavlja izbalansiran unos kalorija i nutritijenata. Danas smo svedoci da se koriste razni modeli ishrane koji nisu odgovarajući, jer se kvalitet života promenio, pa samim tim i način ishrane. Kada govorimo o ishrani potrebno je unositi hranu koja je nutritivno bogata hrana. Mi možemo i sa malo kalorija veoma kvalitetno da se hranimo i unesemo sve što nam je potrebno. Zdrava ishrana je ona ishrana koja ne dovodi do porasta telesne mase i koja omogućava da održavamo telesnu masu“, rekla je Prof. dr Vasiljević.