Mezoniti


Mezoniti su česta tema kada je podmlađivanje i zatezanje kože u pitanju. Dr Nataša Popović, specijalista plastične, estetske i rekonstruktivne rekla nam je sve o mezonitima koje svakodnevno aplikuje u praksi.

Mezoniti

Šta su mezoniti?

Primena mezoniti u estetskoj hirurgiji sve više je zastupljena zbog lifting efekta koji se može postići njihovom primenom. Ovu tehniku zatezanja i podmlađivanja možemo nazvati nehiruški facelifting.

Materijal od kog su napravljene mezoniti zove se polidioksan. Polidioksan je biorazgradivi materijal koji se u potpunosti resorbuje nakon nekoliko meseci, što je pacijentima od velikog značaja kada je kvalitet materijala u pitanju, njegovo poreklo i uticaj na zdravlje. Materijal je, dakle, potpuno bezbedan.

Kako izgleda intervencija aplikovanja mezoniti?

Intervencija se izvodi primenom lokalne anestezije (u obliku kreme). Same niti se infiltriraju putem igle (injekcije) u kožu i potkožno tkivo. Na mestu gde su aplikovane niti, organizam produkuje fibrozna vlakna i podspešuje stvaranje kolagena i bolje kapilarne mreže. Ovo sve podrazumeva bolju elastičnost, hidrataciju i teksturu kože.

Trajanje intervencije je individualno i zavisi od broja upotrebljenih niti. Shodno količini niti intervencija može trajati od 20 do 45 minuta. U samom postupku na kraju intervencije obavezno se zalepe flasteri u regiji koja je tretirana radi sprečavanja mimike lica (smejanje i žvakanje velikih zalogaja hrane su zabranjeni, ukoliko je to moguće).

Oporavak nakon aplikacije mezoniti

Nakon intervencije, kod pojedinih pacijenata, se postavlja elastični zavoj ili steznik kao posle hirurškog faceliftinga. Ovo je veoma važno zbog smanjenja bola, edema i pomeranja niti u narednih nekoliko dana. Trećeg ili četvrtog dana od intervencije flasteri se uklanjaju i pacijent može da upotrebi puder radi prikrivanja eventualnih modrica. Modrice i edemi mogu biti prisutni u manjoj ili većoj meri, ali se uspešno mogu pokriti puderom. Ovo ne treba da plaši pacijenta i to je normalna reakcija organizma koja prolazi za sedam do deset dana ako se pacijent pridržava svih mera i saveta koje dobije od svog estetskog hirurga.

Ko je kandidat za postavljanje mezoniti i vrste mezoniti

Idealni kandidati za ovu vrstu liftinga i regeneracije bora su pacijenti svih starosnih dobi, kada ima potrebe za nitima i kada su prisutni prvi ili kasni znaci starenja.

Kod mladih pacijenata se više koriste mono, tornado, spiralne niti, a kod starijih najveća upotreba i najbolji rezultati se postižu sa Cog 3D i Cog 4D nitima. Zato je pregled i razgovor sa pacijentom jedan od ključnih elemenata za planiranje intervencije.

Najbolji efekti se postižu kod tanjih koža sa relativno oskudnim potkožnim tkivom, ali korišćenjem većeg broja Cog niti postižu se odlični rezultati i kod pacijenata sa debljom kožom i debljim slojem potkoznog tkiva. Važno je istaći da estetski hirurg može da napravi razliku ko je kandidat za ovu vrstu nehirurške intervencije, a ko je za hirurški facelifting. Često su među pacijentima prisutne zablude i nerealna očekivanja, te shodno tome da bi smo dobili najbolji rezultat odlučujemo se za najefikasniju intervenciju kojom se postiže facelifting.

Kontaindikacije

Kontraindikacije za primenu mezoniti su akne i infekcije na koži i još neka bolesna stanja kože nastala u poremećaju proizvodnje kolagena.

Kombinacija sa drugim metodama za podmlađivanje

Od ostalih nehirurških intervencija pored mezoniti možemo primeniti hijaluronske filere, botox i PRP (krvnu plazmu). Ove intervencije se mogu primeniti posle određenog perioda nakon mezoniti ili u istom aktu, ali ne u regijama gde su aplikovane niti. Nabrojane supstance i odluka koju ćemo primeniti se određuje na pregledu u zavisnosti od potreba i efekta koji želimo postići.

Efekti su različiti - od rejuvenacije, bolje teksture i hidratacije, uklanjanja bora do povećanja volumen lica, zatezanja i remodelacije (augmentacije): brade, jagodica, vilične kosti, temporalne regije, čela, nosa i usana.

Jednostavno rečeno estetski hirurg “ima magični štapić” i u današnje vreme je skoro sve moguće postići kombinacijom nehirurških i hirurških intervencija.

Trajanje mezoniti

Mezoniti se ponavljaju kada ima indikacije i potrebe za ponovnom intervencijom. Efekat može trajati godinu dana i duže. Ako se pacijent u međuvremenu odluči za hirurški facelifting period koji je potreban da prođe je oko dve godine. Intervencije mezonitima su veoma zastupljene u našoj praksi iz razloga što pacijenti žele da u sto kraćem roku dobiju dobar rezultat i vrate se sto pre svakodnevnim aktivnostima.
Mezoniti nisu za pacijente koji imaju nerealna očekivanja i misle da će dobiti efekat kao nakon hirurškog faceliftinga. Hirurški facelifting ima takođe svoje prednosti i mane, ali na kraju dođe i vreme za facelifting koji mi hirurzi nazivamo “Queen of plastic and Aesthetic surgery”.
Preporuka je da se nega sprovodi svakodnevno i da se na facelifting odlučite kada sve drugo ne daje zadovoljavajuće rezultate.


 


Podeli tekst:

Dr Nataša Popović je specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije sa višegodišnjim iskustvom. Bavi se primenom neinvazivnih i invazivnih metoda u cilju sprečavanja starenja i ulepšavanja.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde