Vađenje silikona (biopolimera) iz usana


Biopolimer (tečni silikon) predstavlja sintetski materijal koji nastaje polimerizacijom i ukrštanjem osnovne jedinice ovog hemijskog jedinjenja.

Biopolimer nije registrovan za upotrebu kako u našoj tako i u zemljama Evrope i SAD-a, i samim tim njegova upotrebna nije dozvoljena a njegovo plasiranje i prodaja na tržitu su van bilo kakve kontrole vezane sa sterilnost i bilo kakvu kontrolu kvaliteta i sastava.

Obzirom da predstavlja sintetsku supstancu koja se ne razlaže, može da dovede od umerenih do izraženih reakcija organizma na strano telo.

Ovaj materijal je ipak do pre desetak godina bio primenjivan kao tzv. trajni filer a najčešće i najviše za povećanje usana. Danas se u velikom broju susrećemo sa komplikacijama i posledicama vezanim za upotrebu biopolimera.

Najčešće komplikacije kod ugradnje biopolimera:

 • otok,
 • neprirodna tvrdoća usana kao posledica stvrdnjavanja sintetskog materijala,
 • asimetrija,
 • defermiteti usana
 • stvaranje granuloma ( grudvica) kao posledica prirodne odbrambene reakcije tela na strano telo odnosno strani materijal.
 • infekcija,
 • curenje silikonskog materijala do nekroze (izumiranja )tkiva i ove komplikacije prevazilaze estetsku problematiku i kao takve zahtevaju ozbiljno hirurško lečenje jer predstavljaju opasnost po zdravlje pacijenata.

Komplikacije su neminovne, razlika je jedino u tome kada će se komplikacija javiti, kao rana, odmah nakon aplikacije biopolimera ili kao kasna nekada i desetak godina nakon upotrebe, u vidu promene položaja materijala koji se pomera pod dejstvom gravitacije i tada postaje vidljiv i estetski neprihvatljiv.

Pitanje sa kojim se svakodnevno susrećem u svojoj praksi je: Kako se rešiti biopolimera?

Jedini način uklanjanja biopolimera je hirurško uklanjanje.

Pre operacije je potrebno doći na detaljan klinički pregled kod specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije i u sklopu pripreme za operaciju je potrebno uraditi osnovne biohemijske analize i krvnu sliku.

Ova operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji i u zavisnosti od količine biopolimera koji je primenjen traje od 45 minuta do oko sat ipo.

Oporavak posle operacije

Nakon operacije pacijentkinje se otpuštaju na kućno lečenje, primenjuje se antibiotska terpaija kao i analagetska terapija, a skoro uvek je oporavak praćen otocima koji prolaze nakon 5 do 7 dana.

Dan nakon operacije je dozvoljenja toaleta usne duplje i unos tečnosti a dva dana nakon operacije i unos hrane.

U visoko procentu uspeh operacije je potpun, što podrazumeva vraćanje prirodnog oblika, volumena i jedrine usana, a izuzetno retko je potrebno biopolimer odstranjivati u više etapa. 

Da li ostaje ožiljak?

Ožiljak nije uočljiv jer se nalazi na sluzokoži usne, sa unutrašnje strane, a konci se skidaju nakon 10 dana.

Umesto biopolimera preparati na bazi hijeluronske kiseline

Danas se na tružištu nalazi desetak preparata na bazi hijaluronske kiseline koji su registrovani i potpuno ispitani i kao takvi se primenjuju za korekciju bora, jagodica, povećanje usana itd.

Ono što je najbitnije je da za primenu hijaluronski filera izaberete specijalistu plastične, rekonsturktivne i estetske hirurgije jer je tehnika injektiranja podjednako bitna kao i izbor adekvatnog materijala. Zdravlje i lepota nikada nisu na popustu, i izbor lekara se ne sme praviti na osnovu cene već isključivo na osnovu profesionalnih kvalifikacija. 

U mojoj svakodnevnoj i dugogodišnjoj praksi isključivo koristim preparate na bazi hijaluronske kiseline i moram da naglasim da kombinacijom iskustva, pažljivog praćenja i poštovanja pacijentovih želja i kvalitetnim filerom se na jednostavan i bezbedan način postižu sjajni rezultati koji mogu trajati i do 2 godine, a pacijentkinje i pacijenti izlaze iz ordinacije sa osmehom, zadovoljni, lepi i pretpoznatljivi.

Evo šta lekari kažu na vaša pitanja o biopolimeru➜➜➜

 


Podeli tekst:

Dr Dragana Petrović-Popović je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetiske hirurgije. Dragana je oduvek stremila da rad sa pacijentima koji boluju od melanoma podigne na viši nivo, te otuda ne čudi što je upravo...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Sladjana Sanny 29.07.2020

  Pozdrav,interesuje je me nakon vadjenja biopolimera iz usana koliko je potrebno da prodje da bi se mogao ponovo ubrizgati hijaluron? i koja je cena kod dr Dragane Petrovic Popovic?


 2. Milana 03.09.2019

  Najbolje usne na svetu ćete dobiti kod dr Petrović-Popović.


 3. Natalija 24.08.2019

  Usne sam radila kod dr Dragane Petrovic Popovic, prelepo su ispale, prezadovoljna sam.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde