Mezoterapija u terapiji bola

Mezoterapiju smo prvo spazili u okviru estetske medicine. Da li zbog najagresivnijeg marketinga ili činjenice da se o ulepšavanju puno priča, mezoterapija nekako je postala sinonim za negu i podmlađivanje kože - lica. Međutim, pored estetske medicine i dermatologije, mezoterapija ima svoju primenu i u neurologiji, traumatologiji, ginekologiji, fizijatriji... 

O primeni mezoterapije u terapiji bola, razgovarali smo sa dr Brankom Marković, docentkinjom na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja, profesor anatomije. Kao specijalista fizikalne i rehabilitacije za ovakvu vrstu lečenja školovala se u Parizu i sada svakodnevno sa pacijentima primenjuje stečeno znanje. 

Mezoterapija u terapiji bola
Fotografija primene mezoterapije u terapiji bola.

Kada se mezoterapija koristi u terapiji bola?

U terapiji bola, mezoterapija se koristi u kombinaciji sa drugim fizikalnim procedurama ili samostalno u odnosu na osnovnu dijagnozu ili stanje koje „boli“. Zato je najvažnije da je primenjuju lekari, koji će nakon dobro postavljene dijagnoze proceniti da li je osoba odnosno njeno stanje dobar kandidat za ovu vrstu terapije.

Koja su to stanja kod kojih se mezoterapija najčešće primenjuje u lečenju?

Najčešće se koristi kod cervikalnog i lumbalnog bola, „teniskog“ i „golferskog“ lakta, degenerativnih bolova u kolenu, plantarnog fascitisa itd. Koristimo je svaki put kada želimo da izbegnemo
neželjene sistemske efekte leka (posebno kod starijih osoba, sportista, čak i dece).


Kako se mezoterapija u terapiji bola razlikuje od one mezoterapije koja se koristi u svrhu nege kože?

Kod obe promene princip metode je isti. Željena supstanca/lek se unosi u kožu specijalnim iglicama dužine 4 mm što je čini gotovo bezbolnom, a ima velike prednosti u odnosu na standardno aplikovanje lekova, jer dobijate maximalan efekat leka na mestu koje želite uz minimalne doze.


Kako se mezoterapija koristi kod bolova koji nastaju usled napornih treninga ili sportskih povreda?

Opet se vraćamo na početak, najvažnije je postaviti dijagnozu, odnosno da li je stanje kandidat za mezoterapiju. Često je kod sportista kombinujemo sa bioregenerativnom terapijom kao što su Guna kolageni. Ako govorimo o hroničnom bolu, da li ovde ima mesta mezoterapiji? Apsolutno da, upravo zbog smanjenja upotrebe lekova na klasičan način „per os“ u dužem vremenskom periodu, kada raste i broj neželjenih efekata ovih lekova.

Kako izgleda ova terapija? Da li se ponavlja?

Sama procedura nakon detaljnog pregleda traje kratko, oko 5 min. Ponavlja se i dinamika je najčešće tri puta na sedam dana.

Meozterapija u fizikalnoj medicini
doc. dr sci. med,  Branka Marković u radu sa pacijentom, primena mezoterapije u terapiji bola. 

Kako izgleda oporavak od ove terapije? Da li pacijent nakon nje mora da miruje?

Oporavak ne postoji, možete se vratiti svakodnevnim aktivnostima. Što je jos jedna prednost ovog vida lečenja.

Kako dr Marković navodi, za ovu proceduru školovala se u Parizu, kod čuvenog prof. Le Coza, doajena u ovoj oblasti, koji je i bio gost predavač na prvoj akreditovanoj edukaciji iz kliničke mezoterapije u Srbiji. Inače, Udruženje za kliničku mezoterapiju Srbije, čiji je dr Branka Predsednik i Osnivač, broji skoro 100 članova, lekara, različitih specijalnosti, ne samo iz Srbije nego i iz regiona, koji su edukovani za primenu mezoterapije u lečenju i uspešno je sprovode u svakodnevnoj praksi. Dakle, lekari jedini mogu primenjivati ovu metodu.

Podeli tekst:

Doc. dr Branka Marković je specijalista kliničke i primenjene anatomije u Beogradu. Dugi niz godina bavi se fizikalnom medicinom, estetskom medicinom i mezoterapijom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde