Kardiovaskularne bolesti su, i dalje, najčešći uzrok smrti u Evropi

Kardiovaskularne bolesti su, i dalje, najčešći uzrok smrti u Evropi, ali i širom sveta. Svake godine kardiovaskularne bolesti uzrokuju 3,9 miliona, odnosno 45 odsto, svih smrtnih slučajeva u Evropi, dok je broj novoobolelih na godišnjem nivou oko 11 miliona, pokazuju istraživanja.

proširene venePušenje, konzumacija alkohola, visok nivo holesterola u krvi, nedovoljno fizičke aktivnosti, gojaznost i dalje predstavljaju glavne faktore rizika, dok statistika pokazuje da je prevencija ključna kod smanjenja broja obolelih od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, statistika pokazuije da malo odraslih učestvuje u odgovarajućim nivoima fizičke aktivnosti i da se povećava nivo gojaznosti kako kod odraslih, tako i kod dece.

Svi faktori rizika utiču na pojavu različitih kardiovaskularnih oboljenja. Proširene vene su jedna od bolesti koja pogađa veliki deo kako naše tako i svetske populacije. Dobra vest jeste da se proširene vene mogu veoma uspešno lečiti u različitim fazama bolesti i da su recidivi izuzetno retki. Takođe, period oporavka nakon intervencije praktično ne postoji kada govorimo o neinvazivnim hirurškim pristupima – objasnio je vaskularni hirurg dr Dario Jocić i dodao da se pojava proširenih vena kod pacijenata često zanemaruje jer u prvim fazama bolesti ne dolazi do pojave tegoba.

Kako dr Jocić navodi, postoji tendencija da se varikozne, odnosno proširene vene smatraju kozmetičko - estetskim problemom. Međutim, procenjeni nivo bola i uticaj na kvalitet života u određenim fazama bolesti sugerišu da je lečenje vena neophodno. Iako hirurške metode predstavljaju preporuku i standard u lečenju ovog tipa bolesti, danas postoji mnogo opcija koje su se razvile tokom godina i koje dovode pacijente u zabludu.

Nisu svi pristupi lečenja podjednako uspešni i zato je neophodno držati se kliničkih i ultrazvučnih nalaza. Pacijentima često objašnjavamo da postoje sredstva koja olakšavaju tegobe i metode lečenja koje rešavaju problem – zaključio je dr Jocić.

Proširene vene mogu prouzrokovati komplikacije, pošto sama bolest utiče na nepravilni tok krvi. Ljudi koji imaju problem sa proširenim venama, a ne rešavaju ga, mogu imati komplikacije kao što su upala vena, pojava tromba, duboke venske tromboze, hronične venske insuficijencije i ostalih teških oblika bolesti.

Da zakažete pregled kod dr Daria Jocića, pozovite broj telefona 063/687-463.

Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde