Povrede lakta - Teniski lakat, uganuće, iščašenje

Lakat je složeni zglob formiran spojem triju kostiju humerusa, nadlaktice i ulne i radijusa podlaktice. Koštane kvrge sa unutrašnje i spoljašnje strane zovu se epikondili. Prisutni su ligamenti, tetive i burse. Funkcija fleksora lakta je da pomaže u savijanju ručnog zgloba i skupljanju prstiju.

Česte povrede

Od povreda karakterisične za lakat su: subluksacije, luksacije, prelomi olekranona, prelomi glave radijusa prelomi usled udara u „prolazu“(Sideswipe prelomi), prelom dijafize ulne udružen sa dislokacijom glavice radijusa (Monteggia), fractura radii loco typico, povredi mekih tkiva, povrede u predelu glavice radijusa, kontuzije radijalnog živca, ulnarni neuritis, povreda ularnog kolateralnog ligamenta, hiperekstenzione povrede lakta, burziti u predelu lakta i pozne posledice povrede lakta.

Povreda najčešće nastaje usled stalnog ponavljanja pokreta kod tenisera, veslača i igrača golfa. Najčešće je ova povreda izazvana nepravilno izvedenim udarcem, ili zbog nedovoljno razvijenih mišića ekstenzora. Može da se javi i kod: karatista, kuglaša, dizača tegova i sl.. Bol se javlja sa unutrašnje strane lakta i izaziva ograničene pokrete.

Teniski lakat

Teniski lakat je upala tetive koja povezuje mišiće ekstenzore sa spoljašnjim epikondilom. To su dugi mišići sa spoljne strane podlaktice koji pomažu da se otvori i ispravi šaka i ručni zglob. Uzrok povrede može biti i u teniskom reketu koji služi da do minimuma smanji silu koja se prenosi na ruku prilikom udarca, ako je poremećen balans u grifu dolazi do opterećenja koje je najviše usmereno prema laktu. Zato kod izbora reketa treba obavezno konsultovati stručna lica (trenere). Mehanizam povrede je vezan za mišiće koji se pripajaju na lateralnom epikondilu humerusa a to su: m. ekstenzor carpi radialis longus i brevis, m. ekstenzor carpi ulnaris, m. ekstenzor digitorum, m. ekstenzor digiti minimi, m. supinator i m. anconeusu. U tenisu posebno važnost kod bekhend udarca imaju mišići m. ekstenzor carpi radialis longus i brevis. Pri udarcu lopte dolazi do napetosti ekstenzornih mišića podlaktice. Svaki takav udarac u obliku mikrotraume završava se na gornji pripoj tih mišića i posle čestih ponavljanja mikrotraumatko delovanje dovodi do entenzita. Ćurković i saradnici 1982.god. teniski lakat označavaju kao radijalni epikondilitis a sreće se i van sporta kod domaćica, šofera autobusa i kovača.

Simptomi

Simtomi su: jak bol koji se širi sa spoljne strane lakta, može da se širi i niz podlakticu. Znatno ograničava pokrete rukovanja, držanje šolje za kafu, okretanje kvake i sl. Ova povreda nastaje usled stalnog ponavljanja pokreta, najčešće nepravilno izvedenog bekhenda, slabe tehnike prilikom servisa i slabo razvijeni ekstenzorni mišići. Javlja se kod tenisera, dizača tegova, kuglanju, skijanju, kućnim poslovima i kod direktnog udara.

Prevencija za pojavu teniskog lakta: suština ove povrede je u izboru reketa koji u nekim svojim elementima izaziva konstatne lakat2mikrotraume koje vremenom dovedu do entenzitnog opterećenja i povrede koje sportistu eliminiše sa sportskog terena. Da bi se to sprečićo neophodno je da reket bude „našpanovan“ - zategnutost žica na reketu, profilu tenisera, reketa mora da bude po izboru tenisera, težina reketa mora da bude optimalna, grif mora biti adekvatan ruci tenisera, pokreti reketom moraju biti pravilni, izbegavati stereotipnost u igri, način držanja reketa, stil i tehnika izvođenja udarca (ravni udarci, spin udarci i slično) koji ako se ne izvode pravilno mogu izazvati mikrotraume na ekstenzornim pripojima lakta.

Kako se leči teniski lakat

Lečenje je u principu konzervativno. U prvoj fazi preporučujemo mirovanje do dve nedelje kada paralelno radimo fizikalni tretaman (laser, ultrazvuk, magnetno impulsno polje i diodinamik), u slučaju da sportista ne prihvata mirovnje indikovana je stavljanje gipsane imobilizacije od dve nedelje. Ako ni ovo ne smiri akutne traume indikovano je infiltracija hidrocortizonskih preparata sa mogućnošću ponavljanja najviše još jednom ili dva puta. Ako svi postupci ne daju dobre rezultate indikovana je hiruška intervencija.
 

Luksacija lakta

Iščašenje lakta nastaje pri padu na ruku ispruženu u laktu. Učestalost ovog povređivanja kreće se od 25 do 28% svih luksacija. Mehanizam povređivanja je u prekomerenom ekstenziranju vrha olekranona koji se upre u  fosu olecrani, razdere se zglobna čaura, koronoidni nastavak uzdigne i sklizne iz svog ležišta preko trohleje nadlaktične kosti i zaustavlja se u jami olekranona. Pritisak i dalje deluje, dolazi do potiskivanja podlaktice prema gore duž nadlaktice a popuštanjem sile napeti flektori podlaktice kontrahuju se i dovode lakat do 120 stepeni. Time je luksacija prema natrag završena. Komlikacije usled neadekvatnog lečenja (imobilizacija nije dovoljno dugo primenjena) pojava miozitisa ostifikansa. Subluksacija i luksacija ovog zgloba najčešće se javlja kod rvača, džudista, gimnastičara i u sportovima sa loptom.

Intenzivan bol kod luksacije

Klinička slika kod svih subluksacija i luksacija je slična u zavisnosti od sportova.  Karakteriše se intenzivnim bolom, palpatorno se odredi stepen dislokacije, postoji velika sličnosti kao kod preloma (kontraktura, i potpuna funkcionalna nemoć ekstremiteta) dominira izrazita deformacija zgloba, sa velikim oteklinama, krvnim  podlivom, i u nekim slučajevina direkna kompresija na nerve.

Kako se leči

 Kod luksacije prvi i osnovni zadatak je uraditi repoziciju (vraćanje u prvobitni položaj) ako je ona moguća što pre u prvih nekoliko sati, posebno kod sportista dok se ne pojavi spazam ili grč (izvrši se imobilizacija, stavi se led i uzdigne se deo povređenog tela da bi se sprečilo da serozna ili krvava tečnost dođe u zglob). Imobilizacija obično traje nekoliko nedelja, a onda se kreće na, hidro  terapija (bazen ili kupke), elektrostimulacija, elektroforeza (kombinacija angaletik, kortikostereoid), diodinamik, oligotermičke doze ktd, magnetoterapija, kinezi terapija. Početi sa laganin bazičnim treningom kad se dobije saglasnost specijaliste sportske medicine.

Otvorene luksacije, habitulne i rekurentne obavezno se leče operativnim putem, i drenažom povređenog zgloba. Luksacije nastala od piogenih infekcija u zglobu tkz. patološke leče se operativnim putem ali se ostvaruje samo palijativni efekat.

Podeli tekst:

Autor Prof. mr Milorad Jerkan
Prof. mr Milorad Jerkan je specijalista sportske medicine. Načelnik je Dispanzera za medicinu sporta u Nišu i stručni saradnik Medicinskog fakulteta. Koordinator je praktične nastave specijalizacije sportske medicine, ka...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Tomislav Stefanović 08.03.2021

  Danas sam se sapleo na prag i pao udarivši laktom o beton. Osećam bol pri pokretu i ruku nemogu da ispavim skoroz do kraja u lakty. Da li treba da se javim lekaru jel ocito nemam prelom. Da li postoji terapija da ne idem lekaru?


 2. Milos Toljic 13.02.2021

  Pre dva dana sam pao od stepenice kuci proso sam sa povredom lakta.Osecam bol pri pokretu i ruku nemogu da ispavim skoroz do kraja u lakty.Da li treba da se javim lekaru jel ocito nemam prelom.Hvala


 3. lazar 13.06.2014

  Izvinite sto smetam ali ja sam pao ispao mi je lakat drug je prisao i vratio pa je proslo 4 dana odma to vece sam isao u prokuplje stavili su mi gips nosio sam 4 dana pa sam iso kod jednog coveka da mi namesta ruku nije moglo od jednom nego nekoliko puta mora da idem ali nema sanse da ja to vise iizdrzim imam 13 godina i nemogu da izdrzim vise taj bol kad mi namesta i sta da radim sad vise ne mogu da idem da mi namesta jer je bol mnogo tezak ako mozete da mi kazete sta sada da radim kad nemogu da izdrzim vise bol kad namesta.: (


 4. novica 11.03.2013

  Pozdrav prije svega! Imam jedan problem, prijd 3 dana, sam posle spavanja, probudio sa bolom u lijevoj ruci, tetiva od lakta do sake me boli. I osjecam da imam umor kada spojim kaziprs i palac. Dok ostali prsti su ok kao i palac. Da li je moguce da je to od pogresnog drzanja ruke u toku spavanja, da sam istegao tetivu il sta vec. I koliko obicno traje taj bol do oporavka. ?


 5. nikola 01.10.2010

  Pozdrav. . Imam problem u sa boli u laktu. Treniram odbojku i na treningu sam poceo da osecam bol u predelu lakta kojoj je bilo tesko odrediti tacno mesto boli jer se prostirala od polovine nadlaktice pa do sake, tacnije palca u kojem sam osecao blagu struju. Sve je pocelo tako sto sam nakon loma prsta poceo da svaki dan jacam podlakticu stiskajuci oprugu, radio zgibove. . I sve to na poslu, ne zagrejan. Pre treninga sam se jedne veceri obarao ruku sa bratom i na tom treningu je bol pocela. Ne mogu da procenim jel je rec o gornjim ili donjim nadlakticnim misicima. Utakmice mi pocinju uskoro a bol se javlja za vreme aktivnosti i nije podnosljiva. Molio bih za koristan savet, koje kreme, lekovi?? Unapred hvala. .


 6. Mirza 21.04.2010

  Jel ima neko ko je lomio lakat i da mu je radjena operacija. . . Itd. . . Ako ima neka me doda na facebook (mirza spica- maslo) ili msn mirza1911@hotmail. Com


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde