Iščašenje lakta (luxatio cubiti)

Iščašenje lakta ( luxatio cubiti) je po učestalosti na drugom mestu posle iščašenja ramena.
Prema dislokaciji zglobnih površina luksacije mogu biti prednje, zadnje lateralne i medijalne. Najčešća je zadnja luksacija.


Uzrok nastanka

Iščašenje lakta najčešće nastaje pri padu sa ispruženom podlakticom u položaju supinacije.


Klinička slika

Iščašeni lakat je deformisan, podlaktica je skraćena. Donji kraj humerusa ( ramenjača, nadlaktna kost) stvara ispupčenje ispred pregiba lakta, a olekranon (gornji okrajak ulne – lakatna kost) je ispupčen sa zadnje strane.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, a potvrđuje se rendgenografijom lakta u dva pravca.


Lečenje

Vrši se urgentna repozicija u kratkotrajnoj opštoj anesteziji. Posle repozicije lakat se imobiliše. Gipsana imobilizacija se skida posle tri nedelje i započinje se sa fizikalnom terapijom. Kada zatvorena repozicija nije moguća, radi se operativna repozicija.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Esra 21.09.2012

    @nena: ti si to baš lijepo uozronigavala. Vjerovatno zato što sve to dobro poznaješ pa znaš šta kako funkcioniše. Šta li će ovi koji ne znaju, a nije ih puno ni briga @milko: nemoj da mi niko ništa preuzima, neka pišu sami. Ni meni niko ne piše tekstove


  2. Ljubica Šakanović 16.01.2012

    Veoma dobro objašnjenje, upravo ovakvo stanje je i kod mene. Bila sam jako zabrinuta poslije skidanja gipsa, ali fizikalne vježbe su pospješile pokretljivost i gibljivost lakta. Iz iskustva znam da je liječenje dugotrajnije i zahtijeva strpljivost i upornost, odnosno puno vježbi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde