Dijabetes i proširene vene

Proširene vene su mnogo češće nego što mislite - čak oko 30 odsto ukupne populacije pati od ove bolesti krvnih sudova nogu. U saradnji sa Udruženjem Plavi krug, razgovarali smo o proširenim venama u kontekstu dijabetesa, kako bismo osobama koje imaju dijabetes, ali i proširene vene, razjasnili neke nedoumice.

Šta su to proširene vene?

Dok arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, uloga vena i njihovih zalistaka je da vraćaju krv prema srcu. U slučaju proširenih vena, venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javljaju simptomi poput oticanja nogu, osećaja napetosti i bolova, pa sve do otvorenih venskih rana u kasnijim fazama bolesti, jer je, nažalost, ovo bolest koja se tokom godina pogoršava. Uzroci mogu biti razni i nisu do kraja ispitani, a naučnici širom sveta dolaze do novih saznanja, kao što je veza između telesne visine i rizika za razvoj venskih bolesti, uticaj genetike, upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, nedovoljno fizičke aktivnosti i mnogo drugih faktora sa koje nam donosi savremeni način života.

Dijabetes i proširene veneKako visok nivo šećera u krvi utiče na krvne sudove uopšte, a kako na vene?

Dijabetes ne izaziva proširene vene. Međutim, studije pokazuju da dijabetes u kombinaciji sa venskim bolestima može imati značajne posledice po vaše zdravlje. Dijabetes izaziva visok nivo šećera u krvi, što može dovesti do slabljenja krvnih sudova. Slabljenje krvnih sudova vodi ka tome da venski sistem bude podložniji infekciji. Budući da su krvni sudovi i vene skloni upalama i slabljenju, postoji povećan rizik od problema s krvotokom za one kojima je dijagnostikovan dijabetes, uključujući povećan rizik za infekciju.

Da li povećana telesna masa ima uticaja i na pojavu proširenih vena i šta se preporučuje u slučaju da neko ima i višak kilograma i dijabetes?

Dobijanje na težini može biti posledica dijabetesa, a gojaznost doprinosi razvoju i napretku proširenih vena, što predstavlja dodatni stres za imuni sistem i krvotok uopšte. Napredni dijabetes može čak rezultirati oštećenjem nerava i tkiva u nogama, gde se inače proširene vene najčešće javljaju.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje su važne komponente u lečenju i držanju pod kontrolom, kako dijabetesa, tako i proširenih vena. Pacijenti koji žive sa dijabetesom ne bi trebalo da ignorišu bilo kakve probleme s venama. Redovno pregledajte noge i stopala. Budite svesni promena u vašem telu, zbog kojih bi vam možda bila potrebna lekarska pomoć.

Dijabetes je sam po sebi komplikovana bolest, koja menja život iz korena, a mnoge životne navike se preisputuju ili menjaju zbog ove bolesti. Koje su moguće komplikacije venskih bolesti koje mogu da se jave kod osoba s dijabetesom?

Budući da i proširene vene i dijabetes negativno utiču na krvotok, raste rizik od razvoja komplikacija opasnih po život, kao što je tromboza dubokih vena. Još jedna komplikacija proširenih vena je razvoj venskih rana. Ako osoba sa dijabetesom razvije vensku ranu zbog nelečene proširene vene, verovatnoća ozbiljne infekcije je veća.

Koji su faktori rizika na koje možemo da utičemo i da li bolest proširenih vena može da se spreči?

Osobe sa dijabetesom i predispozicijom za proširene vene treba dodatno da se potrude kako bi smanjili svoj rizik što je više moguće. Saveti za život sa proširenim venama i dijabetesom:

  • Jedite namirnice bogate vlaknima;
  • Izbegavajte namirnice sa visokim nivoom soli;
  • Redovno vežbajte;
  • Podignite noge kad se odmarate, iznad nivoa srca;
  • Nosite odeću koja ne steže;
  • Skratite periode sedenja ili stajanja u mestu što je više moguće.

Da li dijabetes može da bude prepreka lečenju proširenih vena?

To što imate dijabetes (Tip I ili Tip II), ne bi trebalo da vas sprečava da se lečite od proširenih vena. Naprotiv, ako ste osoba s dijabetesom, potrebno je da budete proaktivni kada je u pitanju dijagnostikovanje i lečenje proširenih vena. Ako primetite simptome proširenih vena u nogama, potrebno je da potražite medicinski tretman što je pre moguće. Iskusni vaskularni hirurg moći će da proceni vaše stanje, dijagnostikuje bolest vena i pomogne vam da efikasno izlečite problem. Specijalista za vene može da razgovara sa vama o minimalno invazivnom tretmanu za eliminisanje vaših proširenih vena. Savremeni tretmani su dostupni da bi se proširene vene tretirale brzo i uspešno – što vam omogućava da se fokusirate na zdrav, aktivan način života.

Nedavna anketa koju ste sproveli u okviru Centra za savremeno lečenje vena, pokazala je da čak dve trećine (65%) ispitanika ne zna da li osobe s dijabetesom smeju da operišu vene. Nešto manje od trećine (30%) smatra da smeju, a 5% je odgovorilo da ne zna. Dakle, da li osobe s dijabetesom smeju da operišu vene?

Vene se operišu najnormalnije kod osoba s dijabetesom. Štaviše, upravo kod njih je preporučljivo da proaktivno rešavaju problem, pre nego što bolest uznapreduje i počnu da se ispoljavaju komplikacije. Najteža komplikacija su venske rane, koje, ukoliko se ne leče pravovremeno i adekvatno, mogu dovesti do infekcija, amputacija i ugrožavanja života pacijenta.


Podeli tekst:

Dr Dario Jocić je specijalista opšte hirurgije na subspecijalizaciji iz vaskularne hirurgije. Jedan je od pionira u novoj metodi lečenja vena medicinskim lepkom i osnivač Centra za lečenje vena.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde