Laserska operacija šuljeva (operacija hemoroida uz pomoć lasera)


Imate šuljeve (hemoroide), bol, svrab, povremeno krvarenje na anusu i slično? Šta se zapravo dešava? Veliki je broj pitanja, nedoumica, a nakon toga i briga.

Da pojednostavimo, svi imamo hemoroide. Oni imaju svoj 'zadatak' u anusu (regulacija vetrova). Samo jedan deo pacijenata boluje od hemoroida, kada dolazi do tzv. hemoroidalne bolest. Mnogo učenih i stručnih ljudi je pisalo o šuljevima, ali i da sve to pročitate, nećete tačno znati da li bolujete od njih, da li su za konzervativni (bez operacije) tretman – u vidu raznih preparata, ili kog su stadijuma (I, II, III, IV), tj. da li su za operativno lečenje. Ako imate bilo koje vrste tegoba u regiji anusa, jedino pregled proktologa sa anoskopijom (vizuelni pregled anusa uz pomoć određenog instrumenta), može rešiti vaše dileme i brige. Ukoliko proktolog ustanovi da bolujete od hemoroida određenog stepena, koji ne mogu više da se leče konzervativno (neoperativno), i uz oređene pretrage isključi ostale bolesti analne regije, jedini lek je operativno lečenje. Najbolji izbor za operativno lečenje je - laserska operacija hemoroida.

Laserska operacija hemoroida

Uz pomoć lasera moguće je lečenje i odmaklih stadijuma bolesti, pa čak i IV stadijum. Tokom laserske operacije hemoroida nema sečenja u toku operacije, niti šivenja, pa tako ni bola, što je ovim pacijentima od velike važnosti. Karakteriše je minimalna invazivnost - ne oštečuju se okolne strukture tokom operacije. Pražnjenje (stolica) nakon operacije nije otežano, niti bolno. Ostaju vam šuljevi koji postaju normalni i zadržavaju svoju funkciju (regulacija vetrova). Pacijent postaje brzo radno sposobni. Ponovno vraćanje bolesti kod ove metode je retko. O samoj tehnici izvođenja operacije, najbolje ćete saznati od proktologa na samom pregledu.

 


Podeli tekst:

Dr Zoran Kujačić je specijalista hirurgije, digestivni hirurg u Beogradu. Obavlja klasične, laparoskopske i laserske intervencije u oblasti kolorektalne hirurgije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde