Bužiranje uretre | Bužiranje mokraćnog kanala

Bužiranje (dilatacija) uretre je urološka metoda koja podrazumeva postupno uvođenje čvrstog i savitljivog instrumenta u obliku štapića (bužije), u mokraćnu cev radi dijagnostike i proširenja njenog lumena. U svakodnevnoj urološkoj praksi, bužiranje uretre se primenjuje češće, nego što je potrebno. Ovaj postupak se izvodi kao ambulantna procedura u lokalnoj anesteziji i traje veoma kratko.

Pre intervencije, potrebno je obavestiti pacijenta o kakvoj metodi je reč, kao i naglasiti da je ovo invazivna metoda koja može dovesti i do komplikacija.

Budući da ova metoda ima za cilj da ne izazove povrede unutar uretre, ona se primenjuje za lečenje striktura uretre.

Pre sprovođenja ove metode, pacijent bi trebalo da bude upoznat sa time da svaka uretralna manipulacija može izazvati jatrogenu povredu uretre, koja moža otežati hirurško lečenje striktura.

Dilatacija_buziranje_uretre
Bužije.

Zašto se izvodi bužiranje uretre?

Bužiranje uretre uglavnom se sprovodi zbog strikture ili stenoze uretre. Striktura ili stenoza uretre podrazumeva sužen lumen uretre, zbog čega je otežano ili potpuno onemogućeno pražnjenje bešike. Ovaj problem je veoma čest kod muškaraca, dok se striktura uretre veoma retko javlja kod žena. 

Stenoza uretre jedan je od najvećih problema sa kojima se urolozi susreću, jer ponekad postoji svest o tome, da se ovaj problem kod nekih pacijenata ne može rešiti zauvek, na način koji je zadovoljavajuć.

Stenoza uretre je jedinstven problem kod svakog pacijenta. Prema tome, o ovom problemu ne može se govoriti generalno, već pojedinačno. Koliki će problem stvarati stenoza zavisi od mnogih faktora, kao što su: mesto na kom se stenoza nalazi, stepen elastičnosti ili čvrstine stenoze, ponašanje stenoze nakon bužiranja i slično. Primenom metode bužiranja uretre, urolog dobija podatke o stenozi, na osnovu kojih dalje postupa.

Uretra je mokraćna cev koja spaja bešiku sa otvorom na telu, koji omogućava pražnjenje bešike. Sluzokoža uretre je veoma nežna i ona ne trpi ni minimalna oštećenja. Čak i najmanja oštećenja u sluzokoži uretre mogu dovesti do komplikacija, kao što je suženje lumena. Prema tome, potrebna je velika stručnost, iskustvo i znanje urologa pri sprovođenju bužiranja uretre.

Činjenica je da bužiranje uretre predstavlja važnu metodu u rešavanju problema stenoze uretre. Pacijentima, koji imaju duže, čvrste i neelastične strikture, koje se uglavnom brzo vraćaju nakon tretmana, ne preporučuje se bužiranje uretre, već operacija.

Kako se izvodi bužiranje uretre?

Bužiranje uretre uglavnom se izvodi ambulantno u sterilnim uslovima uz lokalnu anesteziju. Nakon dezinfekcije spoljašnjosti uretre, u uretru se ubacuje sterilni gel, zajedno sa lokalnom anestezijom. Zatim, u uretru se uvodi bužija, koja je odgovarajućih dimenzija.

Kako bi se izbegle moguće komplikacije, bužiranje uretre treba započeti nežnim potezom uvođenja bužija.

Prilikom sprovođenja ove metode, ne treba koristiti silu, već treba dozvoliti da bužija, praktično, svojom težinom, uz nežnu asistenciju urologa, pronađe put kroz uretru.

Ova metoda podrazumeva postavljanje katetera, koji omogućava odvajanje mokraće od zida uretre. To znači da kateter omogućava mokraćnom kanalu da zadrži istu širinu tokom narednih dana, kako bi se se izbegla iritacija, a uretra zacelila. Nakon postupka, pacijent se može vratiti kući istog dana.  

Komplikacije nakon bužiranja uretre

Nakon bužiranja, krvarenje, infekcija i kreiranje slepog kanala, odnosno, pogrešnog puta najčešće su komplikacije koje pacijenti mogu osetiti.

Krvarenje – Osoba može imati krvarenje manjeg inteziteta ili obilno krvarenje. Ukoliko se desi krvarenje, moguće je da će konačni rezultat bužiranja uretre biti jača stenoza uretre.

Infekcija – U lakšim slučajevima, pacijent može dobiti infekciju u vidu periuretralne flegmone ili apscesa, dok se u težim slučajevima javlja sistemska bakterijemija, koja nastaje usled prodora bakterija iz urotrakta u uretru.

Alternativa bužiranju uretre

Pored spomenutih bužija koje se koriste za dilataciju strikture uretre, mogu se koristiti i Amplatz dilatatori i balon dilatatori. Mnogi urolozi preporučuju primenu balon dilatatora, koji omogućavaju proširenje lumena uz smanjenu mogućnost za jatrogenu povredu uretre. Oni smatraju da, primenom balona dilatatora postoji manja šansa da se ošteti uretra, za razliku od bužija.

Iako postoje relativno uspešni rezultati primene balona dilatatora za bužiranje uretre, ova metoda nije postala standard u mnogim svetskim urološkim centrima.

Kontraindikacije

Bužiranje uretre može izazvati kontraindikacije kod pacijenata koji imaju:

Ponavljanje bužiranja uglavnom ne može dovesti do izlečenja, već može rezultovati pogoršanim rezultatima, kao što su ozbiljnija spongiofibroza, teža i duža striktura i drugo.

Pacijenti mogu probati da samostalno sprovedu bužiranje uretre, ali to samo može dovesti do kontraindikacija. Usled uvlačenja raznih predmeta u uretru radi njenog proširenja, može se desiti da taj predmet isklizne iz ruku pacijenta i da upadne u bešiku. Stručnjaci takođe smatraju da, bužiranje dečije uretre bez anestezije, može prouzrokovati kontraindikacije.

Kontraindikacije mogu nastati i usled postojanja gnojnih procesa na području, koje se nalazi blizu uretre i drugo.

Dobre strane bužiranja uretre

Bužiranje uretre je metoda koja se veoma često primenjuje u urološkoj praksi. Ona može da se izvodi radi održavanja širine mokraćnih kanala na duži rok. Izvođenje ove metode nije zahtevno, jer je bužija pristupačan instrument i poseduje ga veliki broj uroloških ambulantni.

Bužiranje uretre sprovodi se ambulantno, brzo, a pacijent nakon postupka može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Loše strane bužiranja uretre

Kao što smo spomenuli, ponavljanje bužiranja uretre ne dovodi do trajnog izlečenja. Međutim, ova metoda treba da se sprovodi redovno, tokom dužeg vremenskog perioda, da bi pokazala zadovoljavajuće rezultate. Veliki broj pacijenata uglavnom teško prihvata činjenicu da moraju redovno da odlaze na bužiranje uretre i najčešće zbog ovog razloga izbegavaju da redovno odlaze na ovaj tretman.

Ukoliko je potrebno primeniti druge neophodne instrumente prilikom bužiranja uretre, kao što je ugradnja katetera, vremenom može doći do pogoršanja lokalnog nalaza.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde