Novi urinarni kateter


Safe Cath tim je pobedio na prvom ImagineIF! takmičenju za inovacije iz zdravstvenog sektora u Srbiji, koje je održano 7. marta u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Ovaj mladi tim čine Nina Ukropina, studentkinja 3. godine Fakulteta organizacionih nauka i doktor medicine Boško Sremčević. Pobednička inovacija ovog tima jeste novi kateter, koji ima veliki potencijal da nađe primenu u medicinskoj praksi.

Timski rad je tajna uspeha

Nina Ukropnina se tokom studija na fakultetu, zainteresovala za inovacije, gde je sarađivala sa katedrom za Menadžment tehnologije i razvoja. Svoje znanje je prošle godine proširila u Milanu, na Univerzitetu Bocconi, a tamo je učila sve o menadžmentu inovacija i fazama komercijalizacije proizvoda.

Boško Sremčević je na na ideji novog urinarnog katetra radio oko 5 godina, put je bio dug, ali kako kaže, trud je počeo da se isplaćujuje. Samostalno je radio 3 godine, bilo je teško pronaći mentorsku pomoć i finansijsku podršku za realizaciju ideje novog medicinskog sredstva.

Centar za transfer tehnologije Univerziteta u Beogradu i Health Tech lab su doprineli tome, da Nina i Boško zajedno započnu svoj projekat. Oni su počeli saradnju, a Ninin biznis model i Boškova inovativna ideja novog katetra su se pokazali kao recept za uspeh. Kod medicinske opreme je stvar složena, jer se inovacija ne sme predstaviti javnosti ukoliko ne prođe proces patentiranja na kome je Boško dugo radio.

Novi kateter smanjuje komplikacije

Cilj novog urinarnog katetra jeste rešavanje problema koji postoji u medicinskoj praksi. Ovo je novo tehničko rešenje uz pomoć koga je sprečen transport bakterija iz spoljašnje sredine u sterilne delove urinarnog trakta. Primenom ovog katetra, bol bi kod pacijenata bio znatno manji, s obzirom na to da je postavljanje vrlo bolan proces. 

 

70 % hospitalnih komplikacija čine urinarne infekcije, koje nastaju kao posledica korišćenja katetra. 

 

Pobeda na takmičenju ImagineIF

Boško i Nina su svojom inovacijom odneli pobedu na prvom Imagine If takmičenju u Srbiji, održanom  7. marta u Naučno- tehnološkom parku. Novi kateter su predstavili stručnom žiriju koji su činili predstavnici medicinske struke i sveta preduzetništva. Učestvovalo je 12 timova koji su prezentovali svoje inovacije.

Pobeda je mladom timu donela novčanu nagradu od 2.000 evra i mogućnost da učestvuje 27. juna na globalnom ImagineIF! takmičenju na Univerzitetu u Kembridžu.

Sledeći korak jeste sprovođenje ideje u proizvod. Postoje zainteresovani ljudi iz oblasti medicine koji se bave proizvodnjom medicinskih sredstava i koji bi mogli da budu podrška za dalji razvoj.

Medicina traži nova rešenja

Kao mladi kliničar, Boško ističe, da medicina treba da se unapredi i da su neophodni stalni i brojni pokušaji da se to dogodi. Ovaj pokušaj Safe Cath tima je značajan i ima veliki potencijal da pronađe svoje mesto na tržištu.

Čekaju se rezultati prekliničkih i kliničkih testiranja celog proseca koje treba da prođe novo medicinsko sredstvo i od koga mnogo toga zavisi.

 

                                                                        Katarina Milinković


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde