Povreda uretre

Uretra se može povrediti na više načina:  jatrogeno pri endoskopskom radu, prilikom  povreda karličnog prstena, prilikom  nasedanja na prepreku, pri produženom porođaju ili prilikom povrede spoljnih genitalija, kada u sklopu povrede biva povređena i uretra.


Klinička slika

Najvažniji simptom povrede uretre je uretroragija ( krvarenje iz uretre). Ukoliko je povreda manje ekstenzivna bolesnici mogu da mokre, a kada je povreda ekstenzivnija bolesnik je u retenciji. Kada je povreda nastala u perineumu vidi se  hematom oblika leptira koji je  posledica krvarenja iz uretre u okolno vezivno tkivo. Kada je uretra povređena u sklopu povrede karlice, krvarenje je iznad urogenitalne dijafragme i nema hematoma u obliku leptira.


Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda, retrogradnog kontrastnog snimka – uretrocistografije.


Lečenje

Bolesnici koji imaju uretroragiju ne smeju se kateterizovati jer se time manje ekstenzivna povreda može pretvoriti u ekstenzivniju sa većim posledicama. Povrede su najčešće lake kada  kontinuitet uretre nije prekinut potpuno i jedino lečenje takvih bolesnika je  suprapubična derivacija mokraće uz primenu antibiotika, mirovanje i nadzor. Neposredna operacija je neophodna samo kada su krajevi uretre evidentno rastavljeni sa zjapom između njih.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Zivorad 19.11.2011

    Postovani,
    prilikom operacije polipa u debelom crevu postavljen mi je kateter kroz ureter, tako sto je silom isproban kateter veceg promera koji nije mogao da prodje do besike te je izvedjen i postavljen tanji. Posle sam osetioperacije sutradan izvedjen mi je kateter, sto je sve bilo vrlo bolno a pri mokrenju mi se pojavila krvava mokraca. Takvo stanje je trajalo oko 6, 7, dana kada je nastupilo malo poboljsanje pri cemu su se tragovi krvi i limfe pojavljivali samo pri zavrsetku mokrenja. Deset dana posle operacije urolog mi je pregledom kroz analni otvor konstatovao da mi je nesto uvecana prostata pri ce mu sam osetio ostar bol a od tada mi se ponovo poja calo krvarenje, posle mokrenja sa produzenom sukr vicom. Pijem puno tecnosti, bactrim tbl. I betamsal. Molim za savet i misljenje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde