Operacija kuka

Operacija kuka je procedura u medicini kojom specijalista ortopedije hiruški otklanja bolni zglob i zamenjuje ga veštačkim. Ona se izvodi kada sve druge metode nisu dale rezultate, a za cilj ima da pacijenta oslobodi bola i omogući mu normalan pokret i olakšano hodanje.

U ovom članku saznajte:

Kuk je najveći zglob u telu čoveka, nalazi se između karlice i butne kosti i omogućava pokretljivost donjeg dela trupa i nogu. Glavna uloga zgloba kuka je omogućavanje pokretljivosti ekstremiteta i pružanje stabilnosti i ravnoteže tela. Zahvaljujući svojoj složenoj građi, zglob kuka je veoma izdržljiv i fleksibilan, podnosi veliku težinu, i omogućava nam da nesmetano hodamo, trčimo, skačemo. Kada dođe do povrede zgloba, potrebno je ozbiljno shvatiti problem i maksimalno se fokusirati na vraćanje njegove funkcije, koliko je to moguće.

Koliko košta ugradnja veštačkog kuka?

Cene operacije variraju u zavisnosti od vrste proteze, kompleksnosti zahvata, preoperativne pripreme i broja bolničkih dana posle operacije. Pre zahvata je neophodno otići na pregled ortopeda, koji će definisati sve parametre i informisati vas o konačnoj ceni, koja se u Srbiji kreće između četiri i devet hiljada eura. Sve potrebne informacije možete dobiti na Stetoskopu, popunjavanjem onlajn zahteva ili pozivom na broj 063 687 460.

Kada je vreme za operaciju kuka?


Uobičajene indikacije za operativno lečenje kuka su osteoporoza, artroza, reumatizam, urođene deformacije i različite traume. Često je u lečenju ozbiljnih povreda i oboljenja kuka, ugradnja proteze najbolja opcija. Pacijenti sa prelomima se veoma retko mogu lečiti na drugi način (mirovanje uz imobilizaciju zgloba, faramkoterapija analgeticima i kortikosteroidima). Operacija kuka podrazumeva ugradnju parcijalnih ili totalnih proteza koje nadomešćuju narušenu funkciju zgloba (artroplastika).
Manje zastupljene, ali veoma efikasne kod mlađih osoba, jesu operacije sa matičnim ćelijama (tzv. biološke operacije), kao i regenerativne terapije (ACP i PRP ).

Bol u kuku je prvi znak da je vreme da se obratite lekaru i utvrdite stanje i proces lečenja.  Na Stetoskopu možete zakazati pregled kod vrhunskih ortopeda u celoj Srbiji.

dr Oliver Dulić

dr Stanko Miličković

dr Čedomir Vučetić

Veštački kuk - vrste proteza

Mnogo faktora utiče na izbor idealne proteze. U zavisnosti od godina pacijenta, bolesti i/ili povrede zgloba, stepena oštećenja, anatomskih karakteristika i potreba pacijenta, lekar se odlučuje za vrstu proteze koja će dati najbolje rezultate. Postoje tri vrste veštačkog kuka:

 1. Cementna proteza - ugrađuje se kod pacijenata koji imaju koštanu masu slabijeg kvaliteta usled npr. osteoporoze i/ili starosti. 
 2. Bescementna proteza - ugrađuje se kod pacijenata koji imaju kvalitetniju koštanu masu i ovo je ujedno i proteza koja se ugrađuje kod najvećeg broja pacijenata. 
 3. Keramička proteza - ovo je nova vrsta proteza koja se odlikuje vrhunskim kvalitetom i velikom izdržljivošću. 

Izbor proteze je uslovljen celokupnim zdravstvenim stanjem pacijenta. Savremene proteze su odličnog kvaliteta, gotovo da vraćaju funkciju prirodnog zgloba i traju decenijama.

Da li je ova operacija bezbedna?

Operacija kuka je bezbedna i efikasna hirurška procedura koja će vas osloboditi patnje i vratiti pokretljivost zgloba kako biste nastavili sa nesmetanim kretanjem. Od prve ugradnje veštačkog kuka je prošlo više od 70 godina, a medicina je neverovatnom brzinom napredovala, pa je danas ovo jedna od najuspešnijih operacija u medicini.

Kao i svaka intervencija, i operacija kuka nosi određene rizike, zato je važno da pre same operacije o tome razgovarate sa vašim ortopedom. U grubim crtama, ovo su neki rizici:

 • Venska tromboza u nogama, koja može biti opasna po život ako se ugrušak otkači i putem cirkulacije zatvori neki veći krvni sud ili ode u pluća. Da bi se sprečilo ovo stanje, lekar će u terapiju uključiti trombolitike, koji će sprečiti stvaranje ugruška.
 • Može nastati infekcija. Važno je da, ako se jave simptomi (malaksalost, groznica, visoka temperatura, otok zgloba i crvenilo, bol), hitno se treba obratiti lekaru za pomoć koji će odrediti način lečenja.
 • Povrede nerava i krvnih sudova, krvarenje.
 • Noge vam možda neće biti iste dužine nakon operacije.

Kako izgleda operacija kuka sa ugradnjom proteze?

Pre operacije ćete odraditi nekoliko pregleda, koji će pokazati radi vitalnih organa kako bi lekar bio siguran da možete podneti operaciju. EKG pokazuje rad srca, radi se RTG snimak pluća, i potrebne laboratorijske analize. Obzirom da tokom operacije dolazi do gubitka krvi, pitajte lekara da li je potrebno da obezbedite dodatne jedinice krvi pre operacije.

Operacija ugradnje veštačkog kuka se izvodi u generalnoj anesteziji i traje od sat i po do tri sata.

Postoje dve operativne metode, klasična (otvorena) operacija i minimalno invazivna artroplastika. Kod klasične operacije, bočno se pravi rez od oko 25cm, sklanjaju mišići i okolno tkivo, tako da zglob postaje pristupačan operativnom timu. Kod minimalno invazivne operacije, instrumenti se uvode kroz jednu ili dve incizije. Glavna razlika je u veličini reza, i presecanju okolnog tkiva koje se u ovom slučaju radi u manjoj meri. Vreme oporavka ostaje isto. Iako se 8 od 10 operacija radi tradicionalnom metrodom, minimalno invazivna artroplastika je sve zastupljenija.

Šta se dešava posle operacije?

Nakon što se probudite iz anestezije, biće potrebno par sati da potpuno dođete sebi. Dan posle operacije, pacijentima je obično dozvoljeno uzimanje “lakše hrane”. Verovatno ćete se tada po prvi put uspraviti na noge uz pomoć štaka ili šetalice

Za vreme ranog oporavka u bolnici, očekujte posetu fizikalnog terapeuta, koji će vam objasniti kako da se krećete, bez straha od povrede i sa minimalnim osećajem bola. Po izlasku iz bolnice bi trebalo da budete u stanju da sami odete do toaleta i nazad. Dva meseca kasnije, uz dobar oporavak, moći čete da hodate bez štaka i vozite automobil, a za šest meseci se možete vratiti uobičajenim aktivnostima.U bolničkoj postelji ćete provesti tri do četiri dana, sa klinastim jastukom među nogama koji će obezbediti da se novi zglob zadrži u pravilnom položaju. Za to vreme ćete dobijati lekove za umirivanje bola, prvo putem infuzije, a postepeno ćete preći na tablete.

Pročitajte sve o fizikalnoj terapiji >>>>>>>

Za brz oporavak je potreban redovan odlazak na kontrole uz poštovanje svih saveta lekara. Fizikalna terapija je dugotrajan proces, koji će vam malo po malo popravljati stanje. Ali, ovo je jedini način da što pre stanete na noge i oslobodite se pomagala, zato budite uporni i istrajni. Na Stetoskopu možete pronaći stručnjake u oblasti fizikalne terapije, i zakazati termin. Više informacija potražite od naših ljubaznik kol operatera na broj 063 687 460.

Trajanje veštačkog kuka oko 20 godina

Ugradnja veštačkog kuka je proglašena za operaciju 20. veka! Kada je 1970. godine izvedena prva operacija ugradnje veštačkog kuka, smatralo se da je vek jednog kuka oko 10 godina. Naravno, trajanje novog zgloba zavisi od toga koliko se on upotrebljava, kada se osoba bavi sportom, više je aktivna i kreće se, zglob se brže troši pa je i njegov vek trajanja umanjen. Pokazalo se da, zahvaljujući novim implantima, savremenim materijalima koji se koriste i novim operativnim tehnikama, veštački zglob kuka može trajati i pune dve decenije. 

Koje aktivnosti izbegavati nakon operacije?

 • 6-12 meseci nakon operacije treba izbegavati rotiranje, uvijanje i izvrtanje noge sa one strane gde je postavljen novi kuk. 
 • Vaš terapeut će se pobrinuti da savladate tehnike koje će vas usmeravati da se ponašate u skladu sa promenom nastalom nakon operacije. Ukoliko ne poštujete savete fizioterapeuta, velika je mogućnost da oporavak neće ići u željenom smeru i da že vam trebati nova operacija. 
 • Čak i nakon zarastanja zgloba moraćete da izbegavate sportske aktivnosti jačeg intenziteta. Veštački kuk je dizajniran za svakodnevnu umerenu aktivnost.
 • Morate da vodite računa da ne prekštate noge ili sedite prenisko jer ovo moće uticati na destabilizaciju veštačkog kuka.

Kako da se ponašam kod kuće nakon operacije kuka?

Postoji nekoliko pravila ponašanja koja treba da poštujete kod kuće nakon operacije:
 • Svedite korišćenje stepenica na minimum. Organizujte se tako da ne morate više od dva puta dnevno da se penjete i silazite.
 • Sedite na čvrtstoj i ravnoj stolici. Nemojte se oslanjati na naslon.
 • Da biste smanjili rizik od padova, sklonite sve prostirke i tepihe sa podova o koje biste mogli da se sapletete.
 • Držite dasku na WC šolji podignutom. Na ovaj način nećete svaki put morati da se naginjete kada je podižete.
 • Svoje hiperaktivne ljubimce prepustite nekome dok ne ozdravite.
 • Povratak dnevnim aktivnostima kao što su vožnja, seksualna aktivnost i vežbanje planirajte sa svojim lekarom. 

Šta da uradim da sačuvam zdrave kukove?

Iako neke bolesti i povrede ne možete predvideti i sprečiti, postoji više načina na koje možete smanjiti tegobe i zaustaviti patološke procese na kuku. Kada kuk boli duži vremenski period, nemojte čekati da bol prođe sama od sebe. Osluškujte svoje telo i ne odlažite odlazak kod lekara. Evo kako možete pomoći svojim zglobovima da ostanu zdravi.

 • Najvažnije je da povećate snagu fleksora kuka (mišići savijači).

Kada mišići dobro ne obavljaju svoju funkciju, narušava se ravnoteža zglobova pa prilikom neopreznog pokreta može doći do povrede kuka. Profesionalni trener će vam pokazati efikasne vežbe, poput iskoraka i step koraka, kojima ćete najefikasnije ojačati mišiće.  Ojačajte mišiće!

 • Održavajte normalnu telesnu težinu!

Istraživanja pokazuju da kod osoba sa prekomernom kilažom, kao i kod gojaznih, raste rizik od oboljevanja zglobova kolena i kuka. Kod gojaznih ljudi veliki pritisak opterećuje zglobove i proizvod veliki stres kod izvođenja uobičajenih aktivnosti. Osnovni parametar za prepoznavanje gojaznosti je izračunavanje BMI. Najbolje je da se posavetujete sa lekarom i nutricionistom o tome šta možete da promenite u svojim navikama u ishrani kako biste izgubili višak kilograma i time rasteretili svoje zglobove. Na Stetoskopu možete zakazati konsultacije eksperata iz oblasti nutricionizma, koji će vam pomoći da balansiranom ishranom popravite svoje zdravlje. Pogledajte biografije nutricioniste Đorđa Pejića i prof. dr Maje Nikolić.

 • Dobro se zagrejte pre fizičke aktivnosti!

Kompletno zagrevanje tela pre intenzivne fizičke aktivnosti je obavezno, kako biste izbegli povrede i stres za organizam. To je savet koji će vam dati svaki profesionalni sportista. Zagrevanje pojačava cirkulaciju, budi mišiće i priprema ih za aktivnost. Ne preskačite zagrevanje pre treninga, jer tako povećavate mogućnost za različite povrede.


Ortopedi u Beogradu koji obavljaju operaciju kuka

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 33

 1. Srđan 01.03.2024

  Samo da vas pitam, operisan sam pre nesec i po dana pa mi se javlja žickanje oko rane i u butu. Da li je to još reakcija, da li je to normalno?


 2. Zlatomir 20.02.2024

  Koliko košta ugradnja veštačkog kuka i koliko se čeka na operaciju?


 3. Nebojša 01.02.2024

  Pre mesec dana sam operisao na desnoj nozi kuk bescemetni, posle 18 dana sam bacio štake i hodam ali leva noga pocinje da me boli u preponi i ide sve do pete, bolovi su neizdrživi, a desna noga operisana je i super je. U banju sam pozvan i ići ću ubrzo, pa da vas pitam da li što sam brzo bacio štake pa me ta leva noga boli i opterećujem je, kad sedim dobro mi je, samo prilikom odmora i spavanja?


 4. Gordana 08.11.2023

  Dana 27.10.23 mi je ugrađen vještački kuk nakon 3 godine čekanja, od čega je godinu i po dana bilo nesnosnih bolovala i šepanja. Gore od toga bio je moj, sada znam bezrazlozni, strah. Rađena je lokalna anestezija, bolovala nema nikakvih, a kad ustanete kao da ste ponovo rođeni, pa mi žao svih dana i noći nespavanja od straha. Preporučujem držanje uputa fizioterapeuta bez obzira ako trenutno osjećate da sve možete. Vježbe su najbitnije, aktivnosti umjerene jer će Vam svako forsiranje, kao meni, donijeti kontraefekat. Tekst je koristan, hvala.🙂


 5. Jovanovič Dragan 14.09.2023

  Tokom 2022. godine operisao sam oba kuka (jan.-novem.) na VMA. Operaciju izvršili dr Labus i dr Petrovič odlično. Oporavak tekao bez problema. Pošto sam bio dobar sportista, preterivao sam u vežbanju -  pešačenje svakog dana 10000-15000 koraka, sklekovi, trbušnjaci i ostale vežbe. Sada osečam bol u desnom kuku i veoma teško hodam, da nije kuk izleteo? Imam 70 godina i ceo sam život u sportu. Sport mi je kao hrana. Pozdrav.


 6. Dragica 12.02.2023

  Dragi moji sugradjani ,1998 god sam operisala jedan posle dve godine i drugi .moj zivot se promenio iz korena ,zahvaljujuci lekarskom timu Banjica odeljenje gerijatrije sada sam druga osoba .Zaboravila sam na operacije ,radim punom parom sa mojih 62 god sada Osecam se kao da mi je 40 nemojte trpeti bolove ja ih ponekad imam ali to je sve trenutno zahvaljujuci lekarima sa Banjice hvala im za moj novi zivot


 7. Maja Mladenovic 28.01.2023

  Imam 37 god.i trebam operaciju oba kuka.na listi cekanja sam od 2021.kazu da moram sacekati jer sam jos uvek mlada a imam nesnosne bolove pogotovo u desnom kuku,koi je ostetio cak i karlicu od trljanja.sta da radim?


 8. Snežana 12.12.2022

  Operisala sam kuk 16.11.2022 po povratku kući dolazio mi je fizioterapeut radimo vežbe i odlično se krećem Zanima me što imam bol u preponi da li je to normalno s obzirom da je operacija bila skoro ili je nešto drugo po sredi


 9. Ibolja Marcikic 22.03.2022

  Moja mama je operisala levi kuk, u bolnici je nisu digli posle 48 sati vec je dosla kuci. Jako je slaba, dobila je dekubitus rane na trtici. Moje pitanje je kako mogu da je okrenem da joj lecim tu ranu ?jer je jako bolna...


 10. Nermina 16.03.2022

  Predložena mi je operacija kukova, imam 40 god.htela sam znati oporavak koliko traje posle operacije....hvala unapred


 11. Dragica 17.02.2022

  Poštovani,želim da pitam posle operacije kada smem da spavam na strani operisanog kuka? I kada bi mogla da vozim biciklu? Hvala unapred na odgovoru.


 12. Danilo Tajic 16.01.2022

  Operisao sam lijevi kuk i ugradjen mi je bescementna proteza..Od operacije proslo mjesecipo i imam problem sa koljenom,koje mi je ote ceno i imam bolove pri hodamju.Takodje osjecam da mi pri hodu kada spustam operisanu nogu na tlo da mi stukce u kuku i koljenu.Ne znam sta moze da bude.Moli za savjet


 13. Snezana 10.01.2022

  Ja sam operisala oba kuka i takve bolove imam nesnosne pri hodanju.ne znam sta da radim kome da se obratim


 14. Saso 13.06.2021

  Moj tata slomio kuk ima ugraceno 3 stafa ima 66 godina pret 5 godine imao e mozocni udar se oporavio sad koliko vremen treba da se oporavi idali treba fizikalnu tarapiju


 15. Ibolja Lazar 25.04.2021

  Mom tati su operisali kuk,pre 10god.Sve je bilo u redu do pre mesec dana.Ima jake bolove u kuku,ponovo koristi štake jer bez njih ne bi mogao ni da stane na noge.Dok sedi,dobro mu je.Dr.kaze da je pod upalom.Kako da mu pomognem?Dali vi preporucujete ponovnu operaciju?On kaže da bi mu jedino to pomoglo.Ujutro, kada ustaje, čuje se intenzivno pucketanje kuka-vestackog kuka.


 16. Zoran Simić 04.04.2021

  Supruga je ugradila veštački kuk 2015 koji je prošle godine tri puta luksirao u toku marta meseca. Kada je treći put vršena repozicija u bolnici Valjevo posle dva dana počeli su bolovi u preponi koji su blokirali hod tako da supruga hoda uz pomoć podpazušnih štaka. Od nedavno bol se kreće od prepone do kolena duž prednje strane butine. Obavili smo više snimanja i pregleda i sve se svelo na vitamin B i lekove protiv bolova. Molim za savet.


 17. Cajtnot 26.11.2020

  Afirmativan i jasan text. Sve pohvale. Moje pitanje je: imam 60 godina, imam prelom kuka. dileme su da li da se prelom fiksira klinom, ili da se ugradi vestacki kuk. U poslednje vreme zaradjujem odrzavanjem vrtova i vocnjaka. sta bi bilo efikasnije za moju sadasnju situaciju ( nuzan mi je sto brzi povratak na posao).


 18. Milica 03.11.2020

  Pstovani, Imala sam operaciju kuka 2015. Godine. Sve je bilo u redu nikakvih problema nisam imala do pre par dana kada sam prijateljici pomogla pomjeriti veliki frizider u drugi dio stana. Poslije toga me bole komplet krsta i oba kuks, a pogotovo operisani. Nije to.jaki bol i neizdrziv, ali na momenat kao da me nesto zari unutra u tom kuku. Znog korone ne usudjujem se ici doktoru, nego pijem Rapten K i mazem konjskim balzamom koji zagrijava, a neznam koliko je i to dobro.


 19. rade 08.08.2020

  Slomio sam kuk pri padu sa visine. Posle 9 dana sam operisan. U pitanju je postupak uklinjavanja, ne ugradnja veštačkog kuka. Deset dana posle operacije uspesno se krećem uz pomoć štaka. Da li je neko imao slično iskustvo?


 20. Radenko 14.05.2020

  Odličan tekst. Operacija kuka je spas, prošle godine sam operisao i sada sam kao novi čovek.


 21. Zuzana Ferko 07.05.2020

  Pre dve nedelje, moj suprug je operisao butnu napuknutu kost. Nakon tri dana došao je iz bolnice kući. Posle tri dana u kući ne može da sedne, boli ga jako. Doktor kaže da je sve Ok . Da ga zdravo hranim i da mu izvade krv i daju lekove. Oni još nisu izvadili krv tako da se sa njim mučim u krevetu, nogu ne diže, niti je savija. Šta to može da bude? Pozdravljam


 22. Nadezda Kaludjerovic 04.05.2020

  Šta ne smem da radim posle operacije kuka tri meseca, a šta ceo život? Smem li sedeti u fotelji sa debelim jastukom ispod? Kada treba odbaciti štake i preći na štap? Imam 83.5 godine. Hvala.


 23. Milan Karić 27.04.2020

  Svaka čast Stetoskopu, ovaj tekst je odličan. Sve informacije sam dobio! Samo tako da nastavite sa radom.


 24. Danka Berak 01.03.2020

  Momci i devojke, zdravo! Imam 54 godine. Prošle godine sam se okliznula na ledu i slomila kuk. Operisana sam u Trebinju. Jako sam zadovoljna operacijom! 5 dana sam ležala u bolnici. Kada sam izašla iz bolnice, sama sam se kupala i išla u wc pomoću štapa ( i u bolnici sam koristila štap, izuzev jednog jedinog dana posle operacije ). Deseti dan već sam bacila štap. Sve u svemu, prezadovoljna sam! Ortopedi u Trebinju su sjajni!


 25. Almir M 10.02.2020

  Mojoj rodici predložena je operacija kuka sa lokalnom anestezijom. Da li se to često radi?


 26. Djergovic nevena 27.01.2020

  Novembra 2016. godine ugradjen mi je cementni kuk. Imam 65 godina i 57 kg. Prve dve godine nisam imala ni najmanji bol, ali vec nekoliko meseci imam bol u glutealnom delu i uzimam Rapten K. Zasto se javlja bol? Da napomenem da se dosta krecem, da li to ima veze sa bolom koji osecam? Pozdrav i hvala.


 27. Jelena 25.12.2019

  Hvala na ovom tekstu. Uglavnom ste sve objasnili. Jedino me jos interesuje koje vrste pomagala (štake, ....) je najbolje koristiti posle operacije osobe starije od 80 god?


 28. Jela 09.10.2019

  Uskoro idem na ugradnju veštačkog kuka. Da li je neko imao slično iskustvo? Posebno me zanima kakve vežbe bih mogla da radim pre operacije i posle?


 29. Bez 26.06.2019

  Da li operacija kuka kod privatnika košta 9 000 eura?


 30. Milan 17.06.2019

  Super objašnjeno, svaka čast za tekst. Milivoje Kukić pa odeš normalno busom, autom šta god.


 31. Zabrinut 24.05.2019

  Koliko dugo traje oporavak, ako neko može da kaže iz iskustva?


 32. Milivoje Kukić 04.04.2019

  Operacija kuka u privatnoj klinici mi je prošla u najboljem redu. Zanima me kako da odem sada, kada dođe vreme za to, na banjsko lečenje?


 33. Elena 01.01.2019

  Odličan tekst.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde