Biopsija kože

Kod nekih kožnih oboljenja potrebno je izvršiti biopsiju kože. Biopsija kože je veoma značajan postupak koji se upotrebljava u dermatološkoj dijagnostici. To je procedura koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i predstavlja uzimanje uzoraka obolele kože radi otklanjanja sumnje na neka stanja ili pak, potvrđivanje istih. Postupak je jednostavan s obzirom na dostupnost kože i minimalne posledice po pacijenta.

Kada se radi biopsija kože?

Biopsija kože je procedura koju obavlja dermatolog u lokalnoj anesteziji. Nakon injekcije anestetikom koža se uzima u veoma malom segmentu obolelog dela. Procedura se vrši posebnim skalpelom ili posebnim kružnim instrumentom (tzv. punch), a zatim se uzorak šalje dermatopatologu kako bi se izvršila patohistološka analiza.

Najčešće indikacije su:

Način izvođenja biopsije kože

Pre intervencije koža se temeljno očisti dezinficijensima, a zatim se daje anestetik uz adrenalin koji će smanjiti krvarenje i produžiti trajanje anestezije.
Biopsija se izvodi na 2 načina:

    • skalpelom
    • pomoću punch-a ( instrument u vidu olovke sa oštom donjom ivicom)

Uzima se isečak obolele kože, pakuje se i šalje na histopatološku analizu. Prilikom biopsije se mora uzeti dovoljna količina tkiva kako bi histopatološka analiza bila moguća.
Rana na koži se zašiva po potrebi, a konci se skidaju nakon 7 do 10 dana. Na mestu intervencije može ostati mali ožiljak koji se tretira određenim mastima kako bi bio manje vidljiv.
Sam postupak traje oko 20 minuta.

U slučaju da se nakon uzimanja uzorka koža rani mora da dođe do ušivanja kože. Konci se uklanjaju posle sedam do deset dana, a ožiljak koji ostaje tretira se mastima i gelovima koji ga čine manje vidljivim. Ožiljak je veoma mali i ima izgled oblika linije.

Nakon biopsije kože

Nekoliko dana nakon intervencije pacijent može osećati blage bolove ili rana može krvariti. Neophodno je održavati adekvatnu higijenu rane kako ne bi došlo do infekcije.

Rezultati patohistološke analize gotovi su za 7 do 10 dana. Na osnovu rezultata i kliničkog pregleda dermatolog će doneti odluku o daljoj terapiji.

Uz izvršen klinički pregled dermatologa biće donešena odluka o daljoj terapiji.

Kod koga da zakažem biopsiju kože


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa biopsijom.


Telefon za zakazivanje je 063/687-460.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Olivera 21.06.2023

    Imam problema sa kožom,i to po nogama i šakama.Godinu dana su mi izlazili miteseri po nogama koji su me svrbjeli i voljeli.Rane su mi se stvorile koje još liječim.Razne terapije sam koristila ali se još nisam izliječila.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde