Stalno kasnite?

Živite u "oblacima" 

Nije da ne želite, ali vi propuštate svaki drugi odlazak kod lekara jer ga se ne setite. Budite se kasno zato što ste zaboravili da navijete sat. Poklopite račune starim novinama i nađete ih tek sledećeg meseca. Zamišljeni, ne izađete iz prevoza na svojoj stanici i kasnite na posao. Ne gledate na sat i stižete u bioskop na pola filma... Ovakve "nezgode" usled vaše konstantne rasejanosti dovode vas u neprilike skoro svakodnevno! Zašto? Zato što živite u oblacima, a da biste se vratili u realnost, potrebno vam je mnogo vremena i energije.

Kako to da promenite?

Nemoguće je od sanjalice kao što ste vi tražiti da čvrsto stoji na zemlji, a bila bi i šteta! Ipak, pokušajte da pojednostavite trenutke svog «povezivanja» sa stvarnim svetom. Ako imate neki sastanak, nemojte utonuti u neku zanimljivu knjigu, film ili pak posao koji zahteva vašu punu pažnju, i to pola sata pre polaska... osim ako ne želite namerno da ga propustite! Uključite sve budilnike, satove, mobilni telefon kako biste na vreme počeli da se spremate.

Napravite sebi plan obaveza za svaki dan, ostavljajući, naravno, vremena za opuštanje i sanjarenje. Organizujte svoje obaveze otprilike u isto vreme. Na primer, zakažite odlazak kod zubara svakog ponedeljka u 17h. Podsetnik stavite na vidno mesto i tu beležite sve što ne treba da zaboravite, koristeći razne boje: rođendani bliskih prijatelja, odlazak kod zubara ili kozmetičara, detetov trening, krajnji rok za neki posao, večera kod prijatelja... Poslednji savet: obavezno gledajte podsetnik više puta u toku dana!

Preopterećeni ste

Od jutra do mraka, sedam dana u nedelji, trkate se sa vremenom i ne volite da ga gubite. Sve želite da uradite brzo, brzo, brzo... Naravno, uvek se zaglavite u saobraćaju i prvu obavezu u nizu započinjete sa pola sata zakašnjenja. U toku dana, postaje sve gore i gore. Agenda vam je potpuno ispunjena. Između kancelarije, kupovine i kućnih poslova, natovarili ste sebi milion drugih zadataka...

Kako to da promenite?

Morate shvatiti da je potpuno logično što kasnite jer sat ne može da bude duži samo zato što bi to vama odgovaralo! Jedino rešenje jeste da proredite svoj raspored obaveza, jer ćete u protivnom izgubiti mnogo više vremena. Svakog dana, izdvojite obaveze koje su vam najvažnije, za svaki važan sastanak odredite više vremena nego što vam je zapravo potrebno. Ne očekujte da možete da stignete za pola sata sa jednog na drugi kraj grada, ili da za 15 minuta možete da napišete deset poslovnih pisama.

Morate da razumete da nisu svi vaši aktivni sati istovremeno i produktivni: vreme u saobraćaju, vreme obroka, telefoniranja, čekanja ispred šaltera... Kad obavite sve glavne obaveze, moći ćete da se posvetite onim manje važnim, bez stresa. Ne razmišljajte o stvarima koje nisu zaista važne!

Volite da vas čekaju...

Obožavate da drugi priželjkuju vaš dolazak... Tako imate utisak da ste važnji, da je vaše vreme dragoceno. Pošto tuđe nije, naravno u vašim očima, činjenica da vas čekaju stvara vam utisak moći, kontrole. Druge to nervira? Baš vas briga! Sve što treba da urade jeste da budu strpljivi...

Kako to da promenite?

Da li zaista želite da to promenite? Imaćete interes. Tačnost je učtivost – ne zaboravite to! Možda ćete izgubiti kontrolu, ali ćete dobiti poštovanje i poverenje. Sigurno postoje i drugi načini za jačanje autoriteta umesto traćenja tuđeg vremena!

Jače je od vas

Zakasnili ste na razgovor za posao, iako savršeno odgovarate traženom profilu, ili pak na ispit, a odlično ste se pripremili. Zaradili ste znatnu sumu novca, ali pošto niste određeni dokument poslali na vreme, ne možete da je podignete... Sistematski kasnite na važne događaje i bili biste u stanju da to učinite i na dan svog venčanja. Kao da zapravo i želite (nesvesno) da upropastite sve. U tome ćete i uspeti, što vas muči, ali i potkrepljuje vaše mišljenje o vama samima (da ste «nula», da ništa ne možete da obavite kako treba...).

Kako to da promenite?

Pokušajte da razumete ne samo «kako», već i «zašto» dotičnog ponašanja. Zbog čega vas plaši «eventualni» uspeh? Bojite se da ćete otkriti nekoga, da nećete biti na visini zadatka? Mislite da se uspeh sistematski plaća dosadom ili brigom, ili da uspešna osoba mora biti i bez morala? U svim ovim slučajevima, vaše kašnjenje je bez sumnje praćeno i drugim manifestacijama autosabotaže (opšti stav, okolina...). ako zaista želite da se promenite (a to je moguće), morate dobro da se preispitate pre nego što počnete da ispravljate vaše mane i razvijate adute. Zašto ne biste potražili stručno mišljenje (psihologa)? Pomoći će vam!

Nikad nije vaša greška

Nestalo vam je goriva baš kad ste krenuli na sastanak. Čekali ste autobus 45 minuta dok niste saznali da mu je tog dana promenjena trasa zbog radova ili štrajka. Vrata su se sama zaključala, a niste poneli ključ, pa ste čekali bravara da vam ih otvori. Uz sve to, zaboravili ste mobilni telefon pa niste mogli da javite da kasnite. Ukratko, nedostaje još najezda skakavaca pa da katastrofa bude potpuna!

Kako to da promenite?

Sve ovo zaista može da se desi, ali, složićete se, veoma retko. Ipak, ako je ovo vas slučaj, objašnjenje je drugačije. Ili vi lažete sami sebe, kao što lažete osobu koja vas je čekala (poslodavac, muž, drugarica...). Ili ste zaista neviđeni baksuz! Na primer, zaboravite da isključite farove na kolima tako da je potpuno logično da će vam se akumulator isprazniti i da nećete moći da ih upalite.

Vodite računa o svojim postupcima, razmišljajte o onome što radite i videćete kako život postaje mnogo jednostavniji. Ali nikako ne izmišljajte izgovore. Budite iskreni i prema sebi i prema drugima!


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde