Pušači spavaju slabije od nepušača

Pušaci tokom spavanja provode manje vremena u dubokom, okrepljujućem snu od nepušača, ustanovili su američki istraživači sa Medicinskog fakulteta univerziteta Džons Hopkins proučavajući aktivnost mozga pušača tokom sna. 

Pušači su takođe četiri i više puta skloniji da se ujutru žale kako ih noćni odmor nije okrepio [oko 23 odsto, prema pet odsto kod nepušača], preneo je Rojters. Problem je verovatno u nikotinu, koji može da ima stimulativno dejstvo. 

Zbog toga pušači teže padaju u san, a teže ga i održavaju. 

I dosad je primećivano da pušači spavaju gore od nepušača, ali nije bilo izvesno da li je to zbog direktnog dejstva cigareta ili zbog medicinskih komplikacija koje pušenje donosi, kao što su simptomi plućnih i srčanih bolesti. Da bi ovo razjasnili, baltimorski stručnjaci su ispitivali san četrdesetoro sredovečnih pušača, koji nisu imali nijedan od zdravstvenih simptoma koji se dovode u vezu s pušenjem. Rezultati su uporedjeni s rezultatima istog broja nepušača odgovarajućih godina i fizičkog tipa. 

Dok su spavali kod svojih kuća, ispitanici su bili priključeni na elektroencefalograf [EEG], koji je registrovao električnu aktivnost mozga tokom sna. Ustanovljeno je da pušači u odnosu na nepušače provode manje vremena u dubokom, a više vremena u lakom snu. 

'Ova studija pruža još jedan razlog da se prestane s pušenjem ili da se s njim nikad ne počinje', kaže dr Alvin Tomas, predsednik Američkog udruženja pulmologa.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde