Alkohol – nova droga mladih

Imaju između 11 i 17 godina i zajednički hobi: nalivanje pivom, žestokim pićima i koktelima egzotičnih naziva. To je postalo znak raspoznavanja mladih Evropljana koji, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, drže dva tužna primata: prvi su na svetskoj listi ispičutura i, što je mnogo tragičnije, najčešće žrtve tog svog poroka. Podaci govore da bi jedan od četiri vozača mlađih od 25 godina i danas bio živ da nije seo za volan u pijanom stanju. 


Bauk alkoholizma širi se i Srbijom

Prema podacima Instituta za mentalno zdravlje, više od 45 procenata dece od 13 do 17 godina pije. Pol više nije važan: čašicu podjednako vole dečaci i devojčice (odnos je 52:48). Od ukupnog broja ispitanih, polovina je izjavila da je alkohol prvi put probala u prisustvu i uz odobrenje roditelja. Rezultat: u novogodišnjoj noći, lekari Hitne pomoći najčešće su spasavali tinejdžere komirane od alkohola!

Istraživanja pokazuju da ga sedam od deset maloletnika redovno konzumira, pogotovo otkako su u modi alkoholni maratoni u pabovima, pivnicama, diskotekama, i žurke po stanovima prijatelja gde se pije do padanja pod sto.

Šta je uzrok ovog kolektivnog sindroma?

Radoznalost? Inat? Ugledanje na roditelje ili, možda filmske junake? Dokazivanje zrelosti? Želja za avanturom? Razočaranje što ih društvo ne prihvata?

Iznenađeni smo najnovijim podacima o naglom širenju alkoholizma među mladima, budući da se pojava uvek vezivala za odrasle, razočarane životom bez budućnosti i perspektive – kaže profesor Aldo Karotenuto, docent psihologije ličnosti na Rimskom univerzitetu. U slučaju mladih, reč je o generacijskom nezadovoljstvu, u čemu vidim znak da se kriza produbila.

Ekran – loš primer

Deo odgovornosti pripisuje se i želji za poistovećivanjem. Mladi gledaju odrasle kako se nalivaju, vide da čaša viskija ili vina lepo stoji i filmskim i TV junacima koji na ekranu neprestano piju, a sve to budi takmičarski duh – objašnjava profesor Karotenuto.

Pod optužbom su i spotovi koji veličaju alkoholna pića, bez imalo kritičkog stava prema njihovoj neumerenoj potrošnji. U situaciji kad se 10 odsto maloletnika u proseku opija tri puta mesečno, reklamne kampanje bi morale da se založe za zdraviji način života, prikladan svim uzrastima potrošača.

U očekivanju promena, gole činjenice. U Evropskoj Uniji, broj ranjavanja pripisanih alkoholu porastao je za 10 procenata, dok saobraćajne nesreće, koje su izazvali pijani vozači, učestvuju sa 60 procenata u svim teškim povredama i smrtnim ishodima, a ubrajaju se ubistva, samoubistva, zločini, oružane pljačke, nasilje u porodici. Nisu uračunate samo bolesti, uzrokovane zloupotrebom alkoholnih pića, kao što su ciroza jetre, gastritis, polineuritis, psihoza alkoholnog porekla, cerebralna apopleksija, često sa smrtnim ishodom.

Neverovatno, ali istinito: što je čovek mlađi, veći je rizik da bi mogao umreti od posledica bolesti izazvanih alkoholom – objašnjava profesor Karotenuto. – Budući da se danas pije od jedanaeste, organi ranije propadaju i organizam je nepopravljivo ugrožen.

Porok nosi minić

Svi koji još misle da samo muškarci piju, biće iznenađeni. Sve češća žrtva alkohola danas je ona, mlada i obrazovana devojka od karijere čiji se radni dan završava – pićem sa drugaricama. Devojke kasnije počinju, ali se brže napiju i lakše postaju zavisne.

Šta nam to radi alkohol da tako pobrljavimo? Čim ga popijemo, ulazi u krvotok i munjevito se apsorbuje, pre svega u mozak. Posle centralnog nervnog sistema, etanol u prvom krugu stiže u jetru, bubrege i srce, a u drugom u mišiće i masno tkivo gde se zadržava.


Gotovo 95 procenata alkohola razgrađuje se u jetri – razlog što ovaj organ najčešće i strada od njegovog štetnog dejstva. Onaj ko pati od gastritisa brže apsorbuje alkohol, dok mu se kod onih što istovremeno piju i lekove (sedative, antihistaminike, analgetike, opijate) dejstvo automatski pojačava. Bolje se „slaže” sa nikotinom: većina mladih strastvenih pušača svakodnevno konzumira i alkohol.

Čuvajte sebe i – druge

Utapanje nevolja u bocu ne narušava samo zdravlje već može da ugrozi i život onih koje volite ili vam se slučajno nađu na putu. Alkohol je krivac za gotovo polovinu fatalnih automobilskih udesa u svetu i trećinu svih davljenja, brodskih i avionskih nesreća.

Opijanje izaziva haos u jetri, centralnom nervnom sistemu, gastrointestinalnom traktu, imunom sistemu i srcu. Može da poremeti i seksualni život i skrati „rok trajanja” za 10 do 15 godina.

Kako razlikovati uobičajeno «piće sa društvom» od opasne zloupotrebe? Postavite sebi sledeća pitanja:

 • Primećujete li da pijete sve više?
 • Da li pijete zbog sukoba sa roditeljima, okolinom, poslodavcem?
 • Jeste li počeli da se navikavate na alkohol, pa zarad istog efekta sada pijete više?
 • Pokušavali ste da ostavite piće, ali niste uspeli?
 • Osećate li se krivim zato što ste skloni čašici?
 • Ljutite li se na one koji vam savetuju da manje pijete?
 • Pijete li sami?
 • Da li zaboravljate šta ste radili i govorili u alkoholisanom stanju?


Odgovor „da” na bilo koje od ovih pitanja pokazuje da ste izgubili meru i da morate potražiti profesionalnu pomoć pre nego što postanete – alkoholičar.

                                                                                                                                              
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

 1. Andrija 19.02.2009

  bolje da piju nego da se drogiraju...nisam ni ja mator imam 21 godinu, ali mislim da je droga daleko veci problem od alkohola


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde