Nova usluga u apotekama za dijabetičare


Dijabetes je u Srbiji, peti uzrok umiranja i peti uzrok opterećenja bolestima. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, približno 710 hiljada odraslih osoba ima dijabetes. Pri tome, 465 hiljada ili 8,1 odsto stanovništva zna za svoju šećernu bolest, a još 245 hiljada osoba nema postavljenu dijagnozu i ne leči se. 


Upravo je to razlog zašto je Farmaceutska komora Srbije odlučila da prva standardizovana usluga u apotekama širom naše zemlje bude vezana za ovu bolest, kako bi se pacijentima ukazalo na važnost dobre kontrole dijabetesa, ali i da bi se osobama koje su u riziku za razvoj ove bolesti skrenula pažnja da do nje ne bi došlo. 

- Uvođenjem elektronskog recepta, pacijenti koji su na hroničnoj terapiji, mogu kod svog izabranog lekara otići samo dva puta godišnje, ali po lekove moraju doći u apoteku, najmanje jednom mesečno. To znači da je između dve posete lekaru, farmaceut tu da brine o pacijentima i dostupan je za sve nedoumice. Farmaceuti u Srbiji mogu umnogome doprineti da pacijenti sa dijabetesom vode kvalitetan i normalan život i spremni su da im ponude savet više u vezi bolesti, objasnila je magistar farmacije Jelena Stefanović Vojinović.  

Na uvođenju ove standardizovane usluge radilo se skoro godinu dana, a u apotekama se primenjuje od julu ove godine. Edukaciju je prošlo 800 farmaceuta, a cilj je da se veliki broj njih uključi u realizaciju projekta i da što veći broj pacijenata bude savetovan na ovaj način, ne bi li usluga dobila na značaju u svakodnevnoj apotekarskoj praksi.

Usluga je osmišljena modularno, u koracima, i pruža se pri svakoj pacijentovoj poseti. Pacijenti će dobiti dodatne sugestije i uputstva kako da reše nedoumice u vezi pravilne primene terapije, primene insulina, kontrole nivoa šećera u krvi i akutnih komplikacija dijabetesa (hipoglikemija, hiperglikemija, ketoacidoza), metaboličke kontrole (glukoza u krvi, krvni pritisak, lipidni profil, BMI),  nefarmakoloških mera (ishrana, fizička aktivnost, prestanak pušenja) i prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa (polineuropatija, dijabetesno stopalo, redovne kontrole).

U okviru svakog koraka farmaceutu na raspolaganju stoji ček-lista kroz koju prolazi prilikom pružanja saveta. Takođe, za svaki korak pripremljene su i edukativne brošure za pacijenta koje sadrže najbitnije informacije vezane za sve aspekte dijabetesa kao bolesti.

U kreiranju ovog projekta zajedno sa članovima Farmaceutske komore učestvovali su stručnjaci sa Farmaceutskog fakulteta. Uslugu mogu pružati svi farmaceuti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji su prošli odgovarajuću obuku i edukacije.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde