Potrebne hodalice, sobne dizalice, aparati za disanje i različit medicinsko-tehnički materijal


Nacionalna organizacija za retke bolesti Srbije (NORBS) je početkom 2018. godine osnovala fondaciju NORBS+, koja će prikupljati finansijska sredstva za kupovinu neophodnih medicinsko-tehničkih pomagala, koje oboleli od retkih bolesti ne dobijaju o trošku zdravstvenog osiguranja. 

Prema procenama u Srbiji oko pola miliona ljudi živi sa nekom retkom bolešću. Oko 80 odsto retkih bolesti su genetskog porekla, dok su оstаlе posledica infеkciја, аlеrgiја ili uticаја fакtоra živоtnе srеdinе. Prvi simptomi bolesti se kod većine obolelih javljaju već na rođenju ili u ranom detinjstvu. Najčešća posledica retkih bolesti je trajni invaliditet.

Zajedničkom akcijom NORBS-a i pojedinačnih udruženja koje okuplja ova krovna organizacija, prikupljene su informacije o potrebama obolelih od retkih bolesti i neophodnim medicinskim pomagalima.

Prikupljeni podaci pokazuju da je u ovom trenutku osobama sa retkim bolestima neophodno više od 100 komada različitih aparata koji pomažu disanje, 20 hodalica, 10 sobnih dizalica, kao i velika količina najrazličitijeg potrošnog materijala, u ukupnom iznosu od milion evra.

Za sve one koji žele da pomognu pokrenut je humanitarni SMS broj 5105, a cena jedne poruke iznosi 100 dinara i važi za korisnike Vip, Telekom i Telenor mreža.

Donirajte sredstva na račun

U svakom trenutku, dobrovoljna donacija može da se izvrši i putem uplate na račun Fondacije NORBS+.

Dinarski račun Fondacije NORBS+ je 205-255295-18 (Komercijalna banka).

Plaćanja iz inostranstva

Naziv korisnika: NORBS plus, Đušina 10, lokal 6; 11000 Belgrade, Republic of Serbia

SWIFT: KOBBRSBG, IBAN: RS35205007080004843332

Banka: Komercijalna banka a.d. Beograd, Svetog Save 14, 11000 Belgrade, Republic of Serbia

Fondacija poziva ljude dobre volje da se priključite i pomognu u nabavci medicinsko-tehničkih pomagala i neophodnu opremu za osobe sa retkim bolestima.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde