Drevna indijska medicina Ayurveda u Beogradu

Ayurveda je tradicionalna indijska medicina stara preko 5.000 godina, priznata od Svetske zdravstvene organizacije i potvrđena brojnim naučnim studijama. Iako najrasprostranjenija u Indiji, danas je popularnost ove drevne nauke sve veća na zapadu.

Zbog čega se ljudi sve više okreću Ayurvedi, zašto se koristi i koje su prednosti u odnosu na klasičnu medicinu, te kako da napravimo najbolji balans u telu, imali smo prilike da otkrijemo na predavanju doktora Nebojše Radenovića iz Hrvatske i doktora Biju Madhavana iz Indije, održanom na VS Clinic Beauty & Spa klinici.

Život je, po Ayurvedskom učenju, kombinacija osećaja, energije tela, uma i duše. Sve je jači utisak javnosti da klasična medicina nema holistički pristup lečenju i da lekari danas leče posledice bolesti i bave se sanacijom stanja pacijenta, ali ne i uzrokom zašto je došlo do problema. 

Sa druge strane, Ayurvedski lekari i praktičari u lečenju fizičkog tela uzimaju u obzir i mentalno, duhovno i socijalno zdravlje ili stanje čoveka. Temelj njihovog lečenja i terapija je priroda: biljke, kamen, metal, voda, vetar, sunce ili svemir/prostor. Zdravlje je dar prirode i harmonična ravnoteža između prirode, prirodne inteligencije, okoline i pravilne ishrane i ponašanja, što je osnova dobrog zdravlja i dugovečnog života. 

- Život je najdragocenija stvar. Ayurveda nas uči da budemo odgovorni za naše zdravlje i da živimo u trenutku, istakao je doktor Biju iz Indije . 

Telo je kao reka koja teče i potrebno je da ga posmatramo i slušamo svakog dana. Upravo Ayurveda uvažava ovaj princip i usmerena je na holistički i individualni pristup svakom pacijentu. 

Doktor Nebojša Radenović, instruktor Ayurvede iz Hrvatske, samo na osnovu fizičkog izgleda, pokreta, gestikulacije ustanovio je svakom učesniku na predavanju koji je tip energije koje kontrolišu procese u organizmu. 

Doktor je objasnio da se čitav živi svet, po Ayurvedi, razvija iz tri sile prirode koje se nazivaju gune. To su sattva (čistoća, svetlost, smirenost), rajas (strast, želja, poriv) i tamas (inertnost, tama, neznanje). Svako u sebi poseduje ove tri sile u različitim proporcijama koje se prepliću i odražavaju ponašanje pojedinca. 

Gune svojim delovanjem u svakom živom biću stvaraju tri energije koje kontrolišu procese u organizmu. Te tri energije se nazivaju vata, pitta i kapha i kod svake osobe su u različitom odnosu, a idealno je kada se postigne ravnoteža. 

  1. Energija vate je kombinacija elemenata vazduha i prostora, a glavna čula su dodir i sluh. U organizmu je zadužena za protok – na primer za cirkulaciju, limfu, informacije.
  2. Pitta je sinergija elemenata vatre i vode, njena čula su vid i ukus, pa je zadužena za  transformaciju - na primer za metabolizam, hormone, enzime.
  3. Kapha je spoj elemenata vode i zemlje, u kojem dominiraju čula ukusa i mirisa. Kaphu čine telesne tečnosti i ona je stvaralac čvrstih delova - na primer mišića, organa, kostiju. 

Ove tri energije u organizmu upravljaju životnim procesima, a njihova sinergija i uravnoteženo delovanje čuvaju zdravlje. Kada je telo u balansu, zaštićeni smo od svih bolesti, virusa i zdravstvenih problema.

Ayurveda, kao nauka o zdravlju i izlečenju, bavi se dugoročnim održavanjem balansa kroz holistički i individualni pristup i u kombinaciji sa prirodnim preparatima oslobađa prirodnu ravnotežu i energiju. Vaše zdravlje je u vašim rukama, zato budite odgovorni prema svom zdravlju i već danas možete uraditi nešto dobro za duh i telo.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde