Edukacija za studente medicine o proširenim venama

Povodom Međunarodnog dana studenata koji se obeležava 17. novembra, Komitet za međunarodu saradnju studenata medicine Srbije će 18. novembra na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, organizovati edukaciju na temu ‘’Savremene metode lečenja proširenih vena’’.

U saradnji sa Centrom za savremeno lečenje vena i vaskularnim hirurgom, dr Dariom Jocićem sudenti medicine će imali priliku da se, kroz edukaciju i praktične primere, upoznaju sa svim aspektima minimalno invazivnih pristupa lečenja ove rasprostranjene bolesti.

Predstavnik Komiteta, Emre Čičo inače student Medicinskog fakulteta u Beogradu objasnio je da je jedna od najvažnijih aktivnosti organizacije da studentima približi materije koje se dovoljno ne obrađuju u okciru redovne nastave, a predstavljaju polje interesovanja studenata medicine. 

- Glavne aktivnosti se tiču jednomesečnog stručnog usavršavanja studenata u internacionalnim medicinskim centrima gde tokom godine iz Srbije na razmenu ode oko 200 studenata, ali isti taj broj iz različitih delova sveta ima priliku da se upozna i sa radom neke od klinika u Srbiji. Pored razmene, ostali Odbori se bave podizanjem svesti opšte populacije o najznačajnijim javno-zdravstvenim problemima putem akcija, tribina, edukacija i treninga, dok se Odbor za medicinsku edukaciju trudi da studentima medicine približi materije koje nisu dovoljno obrađene na redovnoj nastavi, a polje su interesovanja studenata, objasnio je Čičo.

Poslednje informacije govore da su proširene vene globalni problem koji u manjoj ili većoj meri pogađa različite starosne grupe oba pola. Odnosno, da je ovaj problem rasprostranjen i da se javlja nešto češće kod žena pa su proširene vene prisutne kod oko 8% žena starosti od 20 do 29 godina, 41% žena starosti 50-59 godina i 72% žena starosti 70-79 godina. Kod muškaraca problemi sa venama se javljaju kod 1% u dobi od 30-39 godina, 24% u dobi od 40-49 godina i 43% u dobi od 70-79 godina.

 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde