Lečenje od raka pluća na nivou od pre 20 godina


Tribina pod nazivom “Dokle smo stigli”, je danas održana u prostorijama EU info centra, u organizaciji Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”, Udruženja medikalnih onkologa Srbije i Foruma pacijenata Srbije. Učesnici su uputili apel donosiocima odluka da podignu nivo lečenja obolelih od raka pluća koji je u većini slučajeva u Srbiji na nivou od pre 20 i više godina, navodi se u saopštenju.

Karcinom pluća je najsmrtonosniji karcinom u svetu, a Srbija zauzima drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ove bolesti. Od karcinoma pluća godišnje u Srbiji oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

- Sistemskih pomaka u lečenju obolelih pacijenata u Srbiji i dalje nema. Lečenje je na nivou od pre 20 i više godina. Srbija je gotovo jedina zemlja u Evropi koja nema imunološku i personalizovanu terapiju o trošku države. Oboleli od raka pluća, koji imaju sreću da žive u okolnim zemljama, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Rumuniji ili Mađarskoj, imaju šansu da žive i da vode kvalitetan život više godina, dok pacijenti u Srbiji umiru brzo, a i to kratkotrajno lečenje hemioterapijom i zračenjem je mučno i užasavajuće, rekla je Olja Ćorović ispred Udruženja “Punim plućima”.

Ćorović je objasnila da je jasno da je za nove lekove potrebno više novca, koji se može obezbediti iz ostvarenog suficita u budžetu. Sada su na potezu nadležna ministarstva i Fond za zdravstveno osiguranje (RFZO).

- Centralna komisija za lekove donela je odluku i trenutno se pregovara sa farmaceutskim kućama oko inovativne terapije za karcinom pluća. Prvi lekovi će se naći na sledećoj listi koja izlazi krajem decembra, početkom januara. Terapiju pacijenti mogu da očekuju dva do tri meseca kasnije, nakon što bude sprovedena javna nabavka, rekla je Jovana Simanović Milovanović, direktorka sektora za lekove i farmakologiju u RFZO.

U Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije se godišnje zbrine više od 5.000 pacijenata, a svaki četvrti ima dijagnozu karcinoma pluća.

- Moramo se zajednički boriti i za bolji status obolelih pacijenata. Tu pre svega mislim na savremenu terapiju koja daje dobre rezultate, ali i produžava život pacijentima, rekla je prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, direktorka Klinike za pulmologiju.

Nova ciljana i revolucionarna imunološka terapija drastično menjaju situaciju u korist pacijenata, objasnio je prof. dr Goran Stojanović iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine.

- Primena savremenih lekova u najvećem broju slučajeva dovodi do potpunog ili delimičnog povlačenja tumora, koja su kod mnogih pacijenata dugotrajni. Na taj način karcinom pluća postaje sve više hronična, a ne smrtonosna bolest. Na žalost, za sada se savremenim terapijama pacijenti leče samo kroz donacije, kliničke studije ili posebno odobrenje RFZO za pojedinačne pacijente. Međutim, sistemskog pomaka i dalje nema, jer najveći broj pacijenata nema mogućnost da se leči savremenim terapijama o trošku RFZO, zaključio je prof. Stojanović


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde