Nizak rast nije samo estetski problem


Nizak rast deteta može ukazivati na ozbiljan zdravstveni problem. Rano otkrivanje tog poremećaja je od izuzetnog je značaja jer u velikoj meri poboljšava prognozu u pogledu mogućnosti dostizanja normalne telesne visine deteta, upozorila je predsednica Nacionalnog udruženja osoba sa nedostatkom hormona rasta ili sa niskim rastom (HORAST), Olga Davidović, povodom Svetskog dana dece niskog rasta koji se obeležava 20. septembra. 

- Zabrinjavajuć je podatak da deca niskog rasta u našoj zemlji sa velikim zakašnjenjem stižu do endokrinologa, odnosno tek u pubertetu kada medicina može da uradi mnogo manje nego kad je dete upućeno na lečenje u predškolskom uzrastu, navodi se u saopštenju udruženja.

Uzrok niskog rasta može da bude genetika, a odluku o ispitivanju deteta roditelji bi trebalo da prepuste pedijatrima. Često postoji zabluda da su sva deca niskog rasta zdrava, ona mogu imati skrivena oboljenja čija je posledica nizak rast. To su na primer hipotireoidizam, glutenska enteropatija, hronične bubrežne bolesti, srčane anomalije i drugo.

- Koji god da je uzrok, on mora biti otkriven do polaska deteta u školu jer svaka godina koja se izgubi, bez uspostavljanja dijagnoze i adekvatne terapije, znači gubitak centimetara u konačnoj visini. Neophodno je obratiti se lekaru ukoliko je dete dosta niže od svojih vršnjaka, naročito ako su mu roditelji visoki ili ako je dete raslo normalno pa naglo usporilo rast, rekla je Davidović.

Čak polovini dece se niskim rastom se uspostavi dijagnoza previše kasno za terapiju koja je danas dostupna i besplatna. Oko 85 odsto telesne visine se dostiže pre adolescencije, pa je veoma važno započeti lečenje što ranije. U toku prve godine, dete bi u proseku trebalo da poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj 8, potom oko 4 centimetra godišnje do puberteta. 

- U Srbiji trenutno oko 1.500 dece prima terapiju hormona rasta, ali je dece sa ovim nedostatkom i dece niskog rasta zbog drugih uzroka sigurno više. Zbog toga je veoma važno da roditelji redovno vode decu na sistematske preglede, kao i da sami prate da li se njihovo dete razvija na pravi način, poručuju iz HORAST-a.

Proverite brzinu rasta deteta uz ovu aplikaciju

FOTO: HORAST

Mobilna aplikacija Karta rasta je dostupna na Google Play i App Store potpuno besplatno. Roditelji na svom telefonu mogu da prate rast svoje dece, redovno proveravaju da li se njihovo dete nalazi u optimalnoj zoni rasta i otkriju ukoliko spada u rizičnu grupu rasta, da bi se blagovremeno obratili svom pedijatru.

O udruženju HORAST

Udruženje Horast je nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom, nastalo u aprilu 2014. godine. Misija udruženja je edukacija, motivacija i informisanje o pravilnom rastu i razvoju dece, pre svega kod roditelja, vaspitača i pedijatara. Cilj udruženja je pravovremeno otkrivanje niskog rasta kod dece u ranom dobu kako bi se ona na vreme dalje uputila kod endokrinologa.

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:
Izvor: Nacionalno udruženje osoba sa nedostatkom hormona rasta i niskim rastom - HORAST

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde