Pokrenuto onlajn video savetovalište za mlade obolele od raka


Počinje sa radom onlajn savetovalište za pružanje podrške deci i mladima koji boluju od raka. Korisnici mogu da izaberu komunikaciju putem mejla, Vocapa (Whatsapp) ili Mesindžera (Messenger), koja će se odvijati radnim danima od 17 do 21 čas. Privatnost i tajnost razgovora je zagarantovana. 

Tribina entalno zdravlje mladih suočenih sa rakom

Mladi sa dijagnozom raka se suočavaju sa strahom od bolesti i smrti, depresijom, nerazumevanjem, pa čak i odbacivanjem od vršnjaka i još drugih problema. Tim povodom, kao znak podrške i solidarnosti, razvijen je novi kanal komunikacije na internetu.

Udruženje Čika Boca i MladiCe (mladi koji su lečeni od raka u detinjstvu) pokrenuli su onlajn platformu za pružanje vršnjačke podrške i druženje. Pacijenti tu mogu potražiti iskustva, emotivnu i socijalnu podršku i korisne informacije.

Projekat je danas predstavljen javnosti na Institutu za mentalno zdravlje u Beogradu. Snažan motiv za pokretanje ovakvog vida podrške bio je pokušaj suicida jednog člana udruženja Čika Boca, objasnila je Dragana Radulović, majka lečenog deteta i osnivač udruženja.

- Jedne zimske večeri zazvonio je telefon i glas sa druge strane je rekao: “Vaš broj mi je ostavio Milanče. Znate, on je pokušao da se ubije!”, i tako kreće naša priča da se nađemo Milančetu, da ga sačuvamo, pričamo sa njim i smestimo ga u bolnicu. Trenutak kada sam postala odgovorna osoba za njegov život, do smeštanja na psihijatriju, bio je snažan motiv da iskoristimo naše kapacitete i da uradimo nešto više, da u budućnosti ne dozvolimo da stvari eskaliraju toliko daleko,  rekla je Radulović.

Vršnjačku podršku obavljaće tim od šest MladiCa koji su prethodno edukovani od strane stručnjaka akreditovanih za mentalno zdravlje. Obučeni su da odgovore na potencijalna pitanja, i da pri tome mogu da se sami zaštite od izgaranja. Kako je ovaj vid podrške u našoj zemlji inovativan, REBT centar će obezbediti i superviziju tokom njihovog rada.

Jedna od onih koja će pružati podršku svojim vršnjacima je Milkica Dimitrijević, koja se lečila od osteosarkoma (tumora kostiju), kada je imala samo 18 godina.

- U MladiCa sam od početka, jer mi je tokom lečenja nedostajalo da razgovaram sa nekim ko je završio lečenje pre nego što sam ga ja započela. A kada se moje lečenje završilo, shvatila sam da ne mogu tek tako da nastavim tamo gde sam stala. Imala sam mnoge strahove, morala sam ponovo da se naviknem na život bez bolnice, koliko god to zvučalo čudno. I zato sam želela da se vratim na odeljenje, da pričam sa decom i mladima koji se leče, da im budem podrška, da budem neko ko ih razume, istakla je Dimitrijević.

U situacijama kada postoji neki problem važno je znati da postoji neko kome možemo da se obratimo za pomoć, napominje prof. dr Milica Pejović Milovančević, v.d. direktorka Instituta za mentalno zdravlje.

- Važno je iskoristiti sve resurse koji su na raspolaganju za prevazilaženje krize i za rešavanje problema. Adolescentima i mladima je posebno važno da znaju da imaju grupu vršnjaka koji ih prihvataju i podržavaju, da pripadaju nekoj grupi i da mogu da im se obrate i ispričaju ono što ih tišti, brine, što im stvara problem, bez straha od osuđivanja, a sve uz podršku iskusnih stručnjaka. U tome smo prepoznali značaj ovog projekta i odlučili da ga podržimo omogućavajući prostor u okviru Instituta da se ova tribina održi, istakla je Milovančević.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde