Nacionalni dan borbe protiv raka dojke


Danas se u Srbiji obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke. Ciljevi jesu da se skrene pažnja na rasprostranjenost ove bolesti, ali i da se poveća svest o značaju prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

U Srbiji, oko 4000 žena godišnje oboli od raka dojke, a 1500 umre. Srbija se prema statistici broja umrlih, nalazi na drugom mestu u Evropi, odmah iza Makedonije. Bolest najviše pogađa žene starosti od 50-65 godina života, ali se trend porasta obolelih spušta prema mlađem godištu.

Rak dojke je najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod žena. U Srbiji je 2015. godine od malignih tumora dojke obolelo 4.304 žene i umrle su 1.693 žene. .

Rak dojke se u njavećem broju slučajeva otkrije kada dostigne veličinu preko 2 cm, sa već postojećim bližim ili udaljenim metastazama. Preporuke su da se rak dojke otkrije u ranoj fazi kada su promene nepalpabilne, odnosno neopipljive, ili kada je veličina tumora manja od 1 cm. Kada se rak dojke otkrije u ranoj fazi uz adekvatnu dijagnostiku i lečenje, šanse za izlečenje i produžetak života su daleko veće nego u slučajevima kada se ova bolest otkrije u kasnoj fazi.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka moguće je uticati, menjati ih ili ih potpuno eliminisati.

Čak 40% malignih bolesti može biti izbegnuto jednostavnim merama:

  • Prestankom pušenja.
  • Ograničenim konzumiranjem alkohola.
  • Izbegavanjem suvišnog izlaganja suncu.
  • Zadržavanjem prosečne težine konzumiranjem zdrave hrane.
  • Vežbanjem.
  • Zaštitom od infekcija koje se mogu razviti u rak.

Ukoliko do bolesti dođe, njen ishod je moguće poboljšati ranim otkrivanjem, adekvatnim lečenjem i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.

U Srbiji su doneti nacionalni programi za skrining raka grlića materice, raka dojke i kolorektalnog raka, koji će u narednom periodu značajno smanjiti obolevanje i umiranje od navedenih lokalizacija malignih tumora. Na skrining raka dojke pozivaju se  žene starosti od 50 do 69 godina. Mamografski pregledi predviđeni su da se rade svim ženama navedenog uzrasta na dve godine.

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ sa mrežom instituta i zavoda za javno zdravlje planira promotivno edukativne aktivnosti usmerene ka informisanju stanovništva o prepoznavanju ranih simptoma i znaka malignih bolesti i njihovom osnaživanju da preuzmu odgovornost za sopstveno zdravlje i da se na vreme jave lekaru radi kontrole zdravlja, rane dijagnostike i pravovremenog lečenja. Takođe je veoma važno boriti se protiv mitova, dezinformacija i zabluda u vezi sa malignim bolestima, jer odlaganje i/ili izbegavanje ranog otkrivanja, adekvatnog lečenja i nege, dovodi do lošijeg ishoda po zdravlje. Neophodno je osnažiti čitavu zajednicu, kako bi se kreiralo javno mnjenje protiv diskriminacije lјudi obolelih od malignih bolesti, kako na radnom mestu, tako i u zdravstvenom sistemu, kao i u čitavom društvu.

U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36.000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20.000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji gotovo su identični vodećim uzrocima obolevanja i smrtnosti od malignih tumora u većini zemalja u razvoju.


Podeli tekst:
Izvor: Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde