Kompletan pregled pluća nakon preležanog virusa Covid-19

KOMPLETAN PREGLED PLUĆA NAKON PRELEŽANOG VIRUSA COVID-19

Pored simptoma koji se pojavljuju tokom aktivne faze virusa, nastalih prisustvom Covid-19 virusa u organizmu, ovaj virus može da ostavi dugoročne posledice na pluća. Virus prvenstveno napada pluća, međutim zbog različite simptomatologije, klinička slika nije ista kod svakog pacijenta, pa samim tim i sama upala pluća može da prođe neprimećeno.

Nedostatak vazduha, zamor i osećaj slabosti jesu simptomi koji se pojavljuju i pri najmanjem fizičkom naporu nakon preležanog virusa, bez obzira da li je klinička slika bila blaga ili teška. Sportistima, ali i rekreativcima se ne preporučuje fizička aktivnost mesecima nakon preležanog virusa, upravo zbog ovih posledica.

Pre bilo kakve fizičke aktivnosti, od šetnje do treninga, treba uraditi komplet analiza koje će pokazati da li je virus oštetio pluća i u kojoj meri. Ove analize mogu se raditi odmah po ozdravljenju.

Kada se utvrdi da li je uzrok ovih simptoma preležana upala pluća, lekar procenjuje da li je potrebna terapija lekovima ili su dovoljni mirovanje i adekvatna suplementacija.

Pregled pluća nakon preležanog Covid-19 virusa

Pored oštećenja pluća, Covid-19 može ostaviti posledice i na srce i izazvati miokarditis, zbog toga je veoma važno obaviti neophodne specijalističke preglede, kako bi se na vreme dijagnostikovalo oštećenje ukoliko postoji.

Stoga je neophodno je uraditi i komplet pregleda pluća i srca kako bi se sa sigurnišcu znalo da li je uzrok problema oštećenje pluća, srca ili i jednog i drugog organa, i to obavezno pre povratka fizičkim aktivnostima, sportu i rekreaciji. Analize se rade mesec dana nakon preležane infekcije virusom SARS-CoV-2.


Zakažite pregled i obavljanje laboratorijskih analiza pozivom na 063/687-460 ili ovde .

Podeli tekst:

Dr Vukoica Karličić je specijalista pneumoftiziologije sa iskustvom od 30 godina rada u oblasti interventne bronhoskopije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde