Fizička aktivnost i Covid-19

Covid-19 predstavlja akutnu infekciju disajnih puteva, međutim pored toga može da dovede i do zapaljenja i oštećenja ćelija srčanog mišića. Ukoliko dođe do virusne infekcije srčanog mišića ili miokarditisa, dolazi do slabosti srčane funkcije, poremećaja srčanog ritma, a nekada i do smrti zbog zastoja srca.

KOJI SU SIMPTOMI MIOKARDITISA?

Samo oštećenje srčanog mišića može da se javi bez obzira na težinu simptoma Covid-19 infekcije, odnosno i pacijenti sa blagim simptomima mogu biti u riziku. Povećan je rizik ukoliko je klinička slika teža, ali i pacijenti koji imaju blage simptome treba da obrate pažnju na sledeće simptome:

  • bol ili težina u grudima
  • nedostatak vazduha
  • zamaranje pri manjim napornima
  • nepravilan srčani ritam
  • otoci ekstremiteta.

KADA JE PRAVO VREME ZA POVRATAK NA FIZIČKE AKTIVNOSTI?

Zbog rizika od nastanka miokarditisa kod pacijenata koji su oboleli od Covid-19 virusa, svi pacijenti bez obzira na starosnu dob, a naročito osobe koje se bave sportom, pre povratka na trening i bilo koji vid fizičke aktivnosti treba da obave kardiološko ispitivanje, kako bi se ustanovilo da li je povratak na fizičku aktivnost bezbedan.

Kardiološko ispitivanje obuhvata:

Ispitivanja se mogu obaviti već 14-og dana od dobijanja pozitivnog COVID 19 testa.


Zakažite pregled kod kardiologa ovde.

Podeli tekst:

Mr sci. med. dr Tamara Ilisić je specijalista pedijatrije, uže specijalizacije iz kardiologije iz Beograda sa višegodisšnjim iskustvom u radu sa decom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde