"Dečak je, progovoriće kasnije"

Rast i razvoj deteta ima određenu putanju. Postoji očekivana dužina bebe na porođaju, pa u 6. mesecu života, pa sa 18 meseci. Postoje i očekivani periodi kad beba treba da se okrene sa leđa na stomak, da počne da puzi i prohoda.

Govor i jezik imaju svoje norme. Ove norme važe za decu od Azije do Amerike. I za dečake i za devojčice.

Deca

Nijedna od ovih navedenih skala nije striktna već uključuje individualne razlike, tj. postoje opsezi u kojima očekujemo da se nešto dogodi, pojavi i usvoji.

Prvu reč sa značenjem očekujemo između 10. i 12. meseca, pa sve do 18. meseca. Sve nakon 18. meseca zahteva uključivanje logopeda.

Istraživanja su potvrdila da devojčice na uzrastu od 12 i 24 meseca (sa godinu-dve) izgovaraju više reči od dečaka. Ali i dečaci i devojčice na uzrastima od 12 i 24 meseca imaju isti nivo razumevanja govora sredine.

Dečaci i devojčice se razlikuju, kao što se, kada odrastu, razlikuju muškarci i žene, ali te razlike nisu tolike da razvojne norme ne uključuju oba pola.


Pogledajte najčitanija pitanja i odgovore u vezi sa logopedijom.


 


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde