Autizam i verbalna komunikacija

Poremećaji iz spektra autizma u 21. veku su svake godine u porastu. Sa jedne stane imamo veliki broj dece/osoba u spektru, dok sa druge strane imamo bezbroj različitih kliničkih slika, tj. različitih poteškoća.

Opšta populacija najčešće povezuje poremećaj iz spektra autizma sa problemima u govoru. Teškoće u govoru su prisutne, ali one jako variraju od slučaja do slučaja. Neka deca mogu imati izražene teškoće u razumevanju govora sredine, pa samim tim i nemogućnost smislenog oglašavanja (govora). Dok sa druge strane, neka deca mogu ispoljavati diskretne ispade u vidu nerazumevanja ironije, sarkazma, prenesenog značenja i samim tim lako ostanu "neprimećena". Između ove dve krajnosti prisutno je još bezbroj varijacija u teškoćama komunikacije. 

Dete

Neki od učestalijih problema koji se javljaju jesu:

-eholalije - ponavljanja reči (trenutna, ali i odložena)
-problem pri upotrebi zamenica (JA-TI, stalno se taj odnos menja tokom spontanog govora)
-siromašan rečnik
-korišćenje gramatički nepotpunih rečenica (često bez pomoćnih glagola i/ili predloga)
-teškoće prilikom prepričavanja događaja ili budućih planova itd.
Govorno jezički razvoj kod dece sa poremećajem iz spektra autizma se razlikuje. Neki roditelji navode da je dete imalo govor koji se u jednom trenu pogoršao. Kod neke dece je kašnjenje u govorno-jezičkom razvoju krenulo od najranijeg uzrasta, a  neka deca imaju tok govorno-jezičkog razvoja sa svojim osobenostima, ali uz adekvatan tretman on ima uzlaznu putanju.

Bezbroj je kliničkih slika, ali ono što je zajedničko za sve jeste da  sa intervencijom/tretmanom treba krenuti što pre. To "što pre", znači čim se primeti neko odstupanje od tipičnog razvoja. Ne treba čekati pravu i definitivnu dijagnozu, jer tako samo gubimo vreme.
Ne znači da je svako kasno progovaranje poremećaj iz spektra autizma, niti svaki poremećaj iz spektra autizma podrazumeva intenzivan logopedski tretman.

Ukoliko želite da zakažete pregled, molimo Vas da popunite kontakt formu u nastavku.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde