Usvajanje govora i moderne tehnologije

U dobu modernih tehnologija, izazovno je dete izmestiti i izolovati od svih čuda tehnike. Ali njihovu upotrebu treba ograničiti i kontrolisati. 

Ma koliko moderni i savršeni, televizija / kompjuter / pametni telefoni nisu svemoćni. 
Deca se razvijaju u socijalnoj sredini. Postoje stvari koje tehnika ne može da pruži - poljubac, zagrljaj, toplinu, sigurnost...

Bebe i deca govor usvajaju aktuvnim učešćem u svojoj socijalnoj sredini. Ono što je za pravilnu stimulaciju govora i jezika neophodno (pored ljubavi i topline) jeste prisutnost sagovornika ( mama / tata / baka / deka / tetka / komšinica / bebisiterka). Beba sa roditeljem ostvaruje kontakt pogledo, on je doziva po imenu, postavlja joj pitanja, čeka je da odgovori (ovde se ne misli uvek samo na verbalni odgovor, već i na bilo kakvu promenu u ponašanju). Počitajte tekst o razvoju govora kod dece kroz igru.

Primeri u nastavku:
  • Ako je u pitanju beba, npr. roditelj napravi smešan izraz lica i čeka da se beba nasmeje. Pročitajte tekst o razvoju govora u prvih 12 meseci.
  • Ako je starija beba u pitanju, npr. beba produkuje određene svoje glasove, roditelj je imitira, pa čeka da dete na tu imitaciju odreaguje.
Beba uvek, u svakom trenutku, dobija trenutni i odgovarajući/logičan povratni odgovor. Na taj način se podstiče komunikacija -  verbalna i neverbalna.

Za decu uzrasta do 3 godine ove stvari su neprocenjive. Tako da savremena tehnologija, ma koliko bila pametna, ipak nije dodatno pametna da zameni ljudsko biće u potpunosti.Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde