Problemi u izgovoru glasova

Pravilan, tj. nepravilan, izgovor glasova je prva stvar koju uočimo u razgovoru sa detetom. 
Na pravilan izgovor glasova utiče:
  • dobar sluh deteta (to jest, da dete nema oštećenje sluha, kao ni česte upale srednjeg uha)
  • dobar govorni model (roditelji i okolina koji pravilno izgovaraju glasove)
  • pravilan položaj zuba (vilica koja je razvijena u skladu sa uzrastom)
  • pokretljivost jezika (dete ne treba da koristi flašicu nakon napunjene godine dana, bez laže, kao i očuvana sposobnost gutanja i žvakanja)
U praksi se srećemo sa presavesnim roditeljima koji nisu zadovoljni izgovorom glasova deteta starog dve godine. Sa druge strane imamo roditelje koji su previše opušteni, pa smatraju da će se glasovi sami ispraviti vremenom.

Sa korekcijom glasova se ne počinje pre treće godine. Za ovo ima više razloga. Dete nije sposobno da se iskoriguje i automatizuje korekciju pre tog uzrasta. Za automatizaciju (prihvatanje pravilnog izgovora) moramo biti svesni da nešto radimo pogrešno i da to treba da promenimo, za šta deca nisu spremna pre treće godine. 
Takođe, deca često nemaju razvijen rečnik, pa fond reči sa kritičnim glasovima nije bogat. Primer: da se ne bi desila situacija da korigujemo glas L u reči LABUD, da dete ne zna šta znači ta reč, ipak sačekamo da dete obogati svoj rečnik.

Pri korekciji glasova vodimo se razvojnim normama. Na svakom kalendarskom uzrastu postoje glasovi za koje očekujemo da budu savladani. Korekcija ide od jednostavnijih ka kompleksnijim glasovima. 

Dakle, ako je dete napunilo 3 godine, a ne izgovara pravilno glasove S, Z i C (izgovara ih tako da je jezik između zuba ili sa strane, ili se čuje šištanje, ili umesto S izgovara T...), moramo započeti logopedski tretman

Ako je dete napunilo 4 godine, a ne izgovara pravilno Č, Š, Ž, Ć, Đ, Dž i L (umesto L kaže J, umesto Č kaže Ć ili C, umesto Ž kaže Z ili D, ili čujemo da nešto šuška kada izgovara glas Š...), dete treba uključiti u logopedski tretman. 

Ako dete ima 5 godina, a ne izgovara glasove R i LJ (umesto R kaže L ili J ili V ili ga uopšte ne izgovara, ili za glas R ne vibrira vrh jezika već nešto pozadi, ili umesto Lj kaže J...), neophodno je započeti logopedski tretman. 

Sama korekcija glasova zahteva vreme i upornost. Roditelji moraju da sprovode vežbe kod kuće prema uputstvima dobijenim od logopeda i to je jedini način za postizanje pravih rezultata. Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde