Dete ponavlja reči - šta raditi?

Pojam ponavljanje reči može da se odnosi na dve različite stvari. 

Kada dete na početku rečenice ponovi reč dva ili više puta pa potom nastavi da govori, onda govorimo o problemima fluentnosti  ( brzopletost i mucanje).
 
Postoje i situacije kada dete na postavljeno pitanje odgovara ponavljanjem te iste rečenice, ili dete tokom dana ponavlja određenu reč više puta bez situacionog opravdanja. U pitanju je eholalija koja može da bude trenutna ( čim čuje dete i ponovi) i odložena (dete ponavlja reč/fraze/rečenice više puta tokom dana). 
 
Dete koje na pitanje odgovara tako što to pitanje ponovi, nije razumelo ono što smo mu rekli. Ono pokušava da ponavljanjem te rečenice da smisao za njega nepoznatim rečima ili možda nepoznatoj kombinaciji poznatih reči. Sa jedne strane, dete može da pokušava da prepozna reč dok je samo izgovara ili da ponavljajući reči sačeka vašu reakciju i neverbalnom komunikacijom ( pogled, gest, osmeh, mimika) razume verbalni nalog.
 
Dete koje ponavlja reč, takođe, ne razume njeno značenje, bilo u potpunosti ili delimično. Ono je najčešće oduševljeno kombinacijom glasova i trudi se da to oduševljenje produži.
 
Ako dete ponavlja reči/rečenice ( eholalija), to nam je znak da razumevanje govora nije odgovarajuće. Tada je potrebna logopedska dijagnostika i u skladu sa dobijenim rezultatima savetovanja ili tretman.
 
 

Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Petra 17.12.2023

  Cao,ja imam dijete od 18.mjeseci vecinu toga govori sa značenjem, ali dosta ponavlja svoje riječi.. Na primer, kada želi zvati babu i dedu ponovit će 6 puta baba dede, kad ga upitam hoćemo ih zvati kaze oce (hoce) i da mi mobitel. Brine me to što većinu riječi ponavlja više puta. Na ozbiljna pitanja šta je to, gdje je, ko je to, šta želiš, odgovara imenovanjem. Imam li razgloga za brigu? Hvala.


 2. Samra 31.10.2021

  Imam dete od 3 godine, ne prica jos, kada ga nesto pitam ponavlja isto to pitanje, ne razume znacenje reci, ne razume recenicu, kada uci uci napamet. Sta moram da uradim? Kako da pomognem svom detetu?


 3. Smilja Vukotic 10.09.2021

  Poštovana Sanja, javite se logopedu i psihologu. Smatram da je potrebno obaviti oba pregleda i timski raditi.


 4. Sanja 28.08.2021

  Molim vas treba mi vas savet imam devojcicu 5 godina i non stop me tera da ponovim iste reci i pocela je da muca,a kao dete Od 3 godina je mnogo lepo pricala i neznam sta da radim i dosta place i vristi molim vas sta da radim hvalaaaa unapred.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde