Mucanje

Mucanje je jedan od najvećih problema u fonijatrijskoj rehabilitaciji. Obično nastaje posle 3. godine, pri polasku u školu ili ređe u pubertetu. Mnogo se češće javlja u muške dece.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata. Postoji skoro stotinu raznih teorija o postanku mucanja. Najverovatnij uzroci su nasledna dispozicija, rano oštećenje mozga, posebni psihološki uslovi u toku razvoja govora i uticaj sredine u kojoj dete raste.

Klinička slika

Mucanje predstavlja poremećaj normalnog toka govora. Pri fonaciji se javljaju klonični, ređe tonični grčevi govorne nus - pokret - muskulature. Ponekada postoje i tzv. nuspokreti ( grimase na licu, pokreti nogu i ruku i sl). Kod osoba koje mucaju uvek postoji strah od govora (logofobija). Za vreme pevanja se mucanje ne javlja.

Lečenje

Lečenje se sastoji u fonijatrijskoj rehabilitaciji, psihoterapiji i medikamentnoj terapiji (sedativi, trankvilizanti i dr). Saradnja roditelja, a ponekad i okoline deteta je od neprocenjive pomoći u rehabilitaciji poremećaja govora. Samo pomoću kompleksnog lečenja može se očekivati dobar rezultat i pravovremena socijalna adaptacija osoba sa poremećajem govora.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. nitkov 16.04.2022

  ja sam mucao dok sam bio u osnovnoj skoli, nijesu mi pomogli ni fonijatar ni logoped. jednostavno sami sebe nauicte poslije izvjesnog vremena kako da to kontrolisete, smanjite,... pravio sam pokrete stopalima kada sam imao osjecaj da cu da zamucam sto je i pomagalo. Samim tim sam sam sebi izlijecio mucanje bez pomoci drugih(iako je veoma bitna podrska ostalih kroz sve to)


 2. Alex 24.02.2011

  Vrlo bitne su vezbe disanja i podizanje samopouzdanja. Svakom je svoja mana najveca i strasna. Mucanje izaziva stres, nesigurnost i povlacenje u sebe, pa je zato vrlo bitno da dete na vreme pocne sa terapijom i vezbom. Treba ga nauciti da se nosi sa tim. Mislim da sam ga obuzdao jer danas sam ing. , i govorim vrlo dobro francuski! Mozda i za inat mucanju!


 3. kristina 25.10.2010

  Mucanje je poremecaj ritma i tempa govora. Tretman ne sprovodi fonijatar, vec logoped!!!!!


 4. nadjaaa 31.01.2010

  Mucanje se uspesno kontrolise metodama koje sprovodi logoped!!! Bez lekova, hipnoze. . . To su metode kojima se obucavaju osobe koje mucaju, kako bi mogle da kontrolisu svoj govor i otklone smetnje.


 5. Dule 03.12.2009

  Pevanje bitno utiče na prestanak mucanja. . . Pokušajte sa tom terapijom: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde