Mucanje

Mucanje je jedan od najvećih problema u fonijatrijskoj rehabilitaciji. Obično nastaje posle 3. godine, pri polasku u školu ili ređe u pubertetu. Mnogo se češće javlja u muške dece.

Uzrok nastanka

Etiologija je nepoznata. Postoji skoro stotinu raznih teorija o postanku mucanja. Najverovatnij uzroci su nasledna dispozicija, rano oštećenje mozga, posebni psihološki uslovi u toku razvoja govora i uticaj sredine u kojoj dete raste.

Klinička slika

Mucanje predstavlja poremećaj normalnog toka govora. Pri fonaciji se javljaju klonični, ređe tonični grčevi govorne nus - pokret - muskulature. Ponekada postoje i tzv. nuspokreti ( grimase na licu, pokreti nogu i ruku i sl). Kod osoba koje mucaju uvek postoji strah od govora (logofobija). Za vreme pevanja se mucanje ne javlja.

Lečenje

Lečenje se sastoji u fonijatrijskoj rehabilitaciji, psihoterapiji i medikamentnoj terapiji (sedativi, trankvilizanti i dr). Saradnja roditelja, a ponekad i okoline deteta je od neprocenjive pomoći u rehabilitaciji poremećaja govora. Samo pomoću kompleksnog lečenja može se očekivati dobar rezultat i pravovremena socijalna adaptacija osoba sa poremećajem govora.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Alex 24.02.2011

  Vrlo bitne su vezbe disanja i podizanje samopouzdanja. Svakom je svoja mana najveca i strasna. Mucanje izaziva stres, nesigurnost i povlacenje u sebe, pa je zato vrlo bitno da dete na vreme pocne sa terapijom i vezbom. Treba ga nauciti da se nosi sa tim. Mislim da sam ga obuzdao jer danas sam ing. , i govorim vrlo dobro francuski! Mozda i za inat mucanju!


 2. kristina 25.10.2010

  Mucanje je poremecaj ritma i tempa govora. Tretman ne sprovodi fonijatar, vec logoped!!!!!


 3. nadjaaa 31.01.2010

  Mucanje se uspesno kontrolise metodama koje sprovodi logoped!!! Bez lekova, hipnoze. . . To su metode kojima se obucavaju osobe koje mucaju, kako bi mogle da kontrolisu svoj govor i otklone smetnje.


 4. Dule 03.12.2009

  Pevanje bitno utiče na prestanak mucanja. . . Pokušajte sa tom terapijom: )


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde