Da li je dete malo za logopeda?

Savet „javite se logopedu“ ponekad roditelji dožive burno. Često tada kažu: „ Mali/a je za logopeda“.

„Javiti se logopedu“ ne znači trenutno postavljanje konačne dijagnoze, ne znači kategorisanje ni markiranje deteta da nešto ne zna, niti znači da se uči glas "r", a dete još u pelenama.

Logoped se bavi artikulacijom (i tim famoznim glasom "r"), ali i hranjenjem, razumevanjem, oglašavanjem, progovaranjem, razvojem rečnika, rečenice, gramatičkih struktura, a na kasnijem uzrastu i čitanjem, pisanjem, školskim veštinama...

Na najranijem uzrastu „javiti se logopedu“ znači potražiti savet i konsultaciju. Dobiti od stručne osobe konkretne instrukcije za stimulaciju razumevanja i progovaranja u kućnim uslovima. A te konkretne savete ćete vi, kao roditelji, sprovoditi kroz svakodnevne situacije, tj. rutine koje imate sa svojim detetom. Rad kod kuće (rad roditelja sa detetom) ne isključuje ni situacija kada je neophodno dete uključiti u stimulativni rad sa logopedom. Sve ono što se odradi sa logopedom, treba više puta ponoviti kroz svakodnevne aktivnosti u kući (tokom kupanja, hranjenja, uspavljivanja, šetanja, igranja, oblačenja, zajedničkog čitanja...). Sve to u cilju bojeg i bržeg napredovanja Vašeg deteta.

Tako da kad dobijete preporuku „javite se logopedu“, nemojte se buniti da je dete malo, već potražite savet na koji način da podstaknete razvoj govora i jezika vašeg deteta.


Podeli tekst:

Diplomirani logoped Smilja Majević bavi se problemima kasnog progovaranja, govornih i jezičkih poremećaja (razvojna disfazija, mucanje, problem artikulacije), kao i patologijom glasa, problemima čitanja, pisanja, računan...

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde