Koža bebe

Beba se rađa sa kožom koja je prekrivena žućkasto-masnim premazom koji se naziva sirasti maz (vernix caseosa), koji nastaje pod dejstvom placentarnih hormona i služi kao zaštita kože od tečnosti u kojoj se nalazila beba.

Kod dece rođene na vreme ima ga samo na pregibnim površinama, a kod dece rođene posle 42. nedelje intrauterinog života gotovo ga i nema. Kod prenesene dece, koža je suva, često perutava u manjim ili većim lamelama. Kod prevremeno rođene dece, koža je nežna, providna i prekrivena lanugo dlačicama.

Vernix caeosa se odmah posle rođenja odstranjuje kupanjem. Koža bebe sada postaje intenzivno crvene boje zbog proširenih kapilara i liči na crveni osip, a gubi se spontano za dva do tri dana. Mnoge bebe se posle ovog perioda intenzivno perutaju. Nepotrebna je specijalna nega. Koža bebe će za nekoliko dana biti glatka i sveža.

Neko novorođenče se rađa pokriveno sa nežim paperijastim dlačicama, izraženim naročlito na licu, leđima i čelu. Otpadaju za nekoliko dana. Kosmatost bebe je veća što je beba nezrelija. Deo kose isto otpada u toku prvih meseci, naročito ako je na rođenju bujna.

Mnoge bebe imaju na koži nosa, obraza, brade i čela sitne žućkaste-bele bubuljice, tzv. milije, koje su u stvari zapušene lojne žlezde. I one spontano nestaju za nekolio nedelja. "Mongolske mrlje" ( tamne mrlje u predelu leđa i gluteusa) i kapilarni hemangiomi (u predelu čela) vremenom spontano nestaju.

Koža bebe je bitno tanja, metabolizam esencijalnih masnih kiselina, ceramida, sterola, tek je u razvoju pa je hidrolipidni film kože posebno osetljiv. Bebina koža je sklona dehidrataciji i iritaciji. Ključni faktor u izboru proizvoda za negu kože je blago kisela vrednost pH (pH=5,5) koja podstiče razvoj zaštitnog sloja još nerazvijene bebine kože.

U nezi treba poštovati sledeća pravila

  • Higijena: kupanje, čišćenje i pranje kože
  • Zaštita kože od štetnih spoljašnjih uticaja
  • Posebna zaštita i nega osetljive kože
Odojče se može kupati svakodnevno, ali to nije neophodno. Do navršena četiri meseca beba kože ima određeni zaštitni hidrolipidni sloj zbog delovanja majčinih hormona na žlezde lojnice. U prvim nedeljama života kupanja obično traju oko 5 minuta. Kasnije, sa razvojem dete više uživa u kupanju a majka s njim, pa se samitm tim i kupanje odvija duže.

Prilikom kupovine preparata za održavanje higijene, vodite računa o sledećem

  • preparat mora da ima oznaku da ne sadrži konzervans
  • da nema parfema
  • ne sadrži veštačke boje
  • da nije fotosenzitivan, odnosno da ne izaziva pege i fleke
  • da je dermatološki testiran
  • da je hipoalergijski
  • da ne izaziva suzePodeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde