Dojenje sprečava bol kod beba

Beba koju majka doji dok lekar uzima uzorak krvi iz pete oseća manju nelagodnost, nego ako pri tom iz flašice pije zaslađenu vodu, pokazuju rezultati istraživanja italijanskih lekara.

"Ako naši rezultati budu potvrđeni, dojenje beba za vreme jednostavnih, manje bolnih procedura moglo bi da se tretira kao neinvazivan, prirodan i izvodljiv način smanjenja bola kod odojčeta", naveo je doktor Luiđi Kodipjetro iz bolnice "Anjeli" u Torinu.

Ubrzo po rođenju, lekari uzimaju od beba krv iz peta da bi utvrdili da li ima nekih urođenih mana i da bi proverili nivo šećera.

S obzirom na skorašnje saznanje da novorođenče ipak oseća bol, čak je, možda, i osetljivije na bol nego starija deca, razmatrano je više pristupa za smanjenje bola za vreme bolnih procedura.

Davanjem saharoze, to jest šećera, bol se može ublažiti malo, ali dojenjem se bol i neprijatnost svode na minimum, tvrde autori studije tokom koje su ta dva načina upoređivana na 101 bebi.

Kod beba koje su dojene tokom vađenja krvi zabeležene su mnogo niže vrednosti na standardizovanoj skali bola gde se prate izrazi lica, ponašanje, broj otkucaja srca i količina kiseonika u krvi beba.
Vrednosti na skali variraju od 0 do 21, a većina beba koje su dojene imale su rezultat oko 3, dok su one koje su pile zaslađenu vodu imale prosečan rezultat 8,5.

Bebe koje su dojene, plakale su na početku procedure u proseku 3 sekunde, a one kojima je davan šećer čak 21 sekundu.

Takođe, zabeležen je manji skok broja otkucaja srca, manji pad količine kiseonika u krvi, a nakon završetka procedure, plakale su 8 odsto vremena, dok su bebe iz "šećerne" grupe plakale čak 56 odsto vremena.

Brojni aspekti dojenja mogu uzrokovati "analgetičke" efekte, poput kontakt sa majkom preko kože, stimulacija iz majčinog mleka ili držanje u naručju, objasnio je doktor Kodipjetro.Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde