Bolesti srca uzorkovane rođenjem

Bebe čija se težina u prvim mesecima nakon rođenja brzo povećava, mogu biti izložene većem riziku od visokog krvnog pritiska kasnije u životu, upozorili su britanski stručnjaci.

Istraživači su pokušali da razumeju bolje razloge javljanja visokog krvnog pritiska, to jest hipertenzije.

Mala težina beba na rođenju, takođe se dovodi u vezu sa povećanim krvnim pritiskom tokom života.

Autori studije želeli su da odrede da li način na koji dete raste do pete godine ima uticaja na povećan rizik od hipertenzije.

Istraživači su pratili stanje 679 osoba u Britaniji starosti oko 25 godina. Rezultati su pokazali da su oni koji su naglo dobijali na težini u prvih pet meseci života i ponovo od druge do pete godine, bili skloniji visokom sistolnom (gornjem) krvnom pritisku.

Brzo dobijanje telesne težine neposredno posle rođenja u vezi je sa povišenim dijastolnim (donjim) pritiskom. Sistolni krvni pritisak je pritisak u arterijama kada se srce kontrahuje, dok dijastolni predstavlja pritisak između dva otkucaja srca.

"Da bismo razumeli zašto neki ljudi imaju visok krvni pritisak kasnije tokom života, moramo uzeti u obzir ono što se dešava odmah po rođenjiu pa sve do faktora rizika kod odraslog čoveka poput količine soli koju uzima ili gojaznosti," istakao je vođa britanskog istraživačkog tima, Joav Ben-Šlomo sa Univerziteta u Bristolu.

Vrednost pritiska je promenljiva, zavisi od doba dana i podložna je uticaju spoljašnjih i unutarnjih faktora. Te promene su posledica aktiviranja brojnih mehanizama kojima organizam pokušava da održi odgovarajući protok krvi zavisno od trenutnih potreba organizma.

Kod prosečnog zdravog mladog čoveka, u periodu mirovanja, sistolni pritisak se kreće oko 120, a dijastolni oko 80 milimetara živinog stuba (mmHg). Ove vrednosti ostaju uglavnom nepromenjene do sredine dvadesetih godina, a onda se obično postepeno penju.

Kod prosečnog šezdesetogodišnjaka sistolni pritisak iznosi oko 140, a kod prosečnog osamdesetogodišnjaka oko 160 mmHg.

Visok krvni pritisak, poznat i kao "tihi ubica" zbog osobine da godinama prolazi neopaženo, povećava rizik od srčanog udara i šloga.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde