Kolike odojčeta ili dečiji grčevi

Oko 15.-og dana života deteta majka primećuje, naročito u popodnevnim i večernjim časovima, da beba postaje uznemirena, počinje bolno da plače, pocrveni u licu, noge savija iznad trbuha, ruke savija u laktovima i priljubi ih uz telo. Stomačić je nadut i tvrd, a šake stegnute u pesnice. Ovi bolovi su praćeni krčanjem creva, podrigivanjem, ispuštanjem gasova, nekad i stolicom.

Napad se javlja tokom ili posle obroka, ponekad i nezavisno od njih i traje 15 minuta do jednog sata, pa čak i duže. Grčevi nikada nisu praćeni drugim tegobama (prolivom, povraćanjem ili gubitkom telesne težine).

Svaka peta beba ima grčeve i oni se podjednako javljaju kod dečaka i devojčica, kod beba koje sisaju i koje se hrane veštačkim mlekom.

Pravi uzrok kolika nije do kraja razjašnjen

Moguće je da nastaje zbog nezrelosti digestivnog trakta, a nakupljeni vazduh izaziva bol i neprijatnost. Kako funkcija varenja sazreva, beba postaje tolerantnija.

Drugi moguć uzrok je nezrelost bebinog nervnog sistema pa su preosetljive i burno reaguju na obične stimulanse kao što su zvuk, svetlo, promena položaja. Pri kraju dana one su još uznemirenije što rezultira dugim periodom plača. Zabrinutost roditelja može pogoršati stanje, jer bebe osećaju njihov stres, postaju i same nespokojne i sve se završava napadom plača.

Po nekim saznanjima, uticaj ima i razlaganje ostataka šećera u završnom delu debelog ceva. Moguće je i sastav majčinog mleka, koji se menja u toku dana, doprinosi grčevima.

Bez obzira kako dramatično izgledalo, kolike nisu ozbiljno stanje. Glavni problem je stres i zabrinutost koji se stvaraju u kući. Roditelji teško izlaze na kraj sa neprekidnim plačem i važno je pružiti im podršku.

Kolike ne zahtevaju medicinski tretman

Pedijatrijski pregled treba da eliminiše druge medicinske probleme i potvdi bebino zdravlje. Majke koje doje treba da izbegavaju da jedu hranu koja može da pogorša grčeve kod bebe, a to je pre svega hrana koja nadima, kao kupus, karfiol, brokoli, paškanat, pasulj, crni i beli luk, citrusno voće, začinjena hrana, kofein i alkohol. Majkama se savetuje da češće piju čajeve od kamilice, listova melise, koprive, anisa i komorača. Ova biljna kombinacija podstiče stvaranje mleka, ali je efikasna i kod ublažavanja grčeva, jer se izlučuje u majčino mleko. Dokazano je da pomaže i kod oslobađanja gasova iz debelog creva.

Mnogi pedijatri roditeljima savetuju da spreče nagomilavanje vazduha u bebinom stomačiću tako što će je nekoliko puta u toku hranjenja podizati da podrigne. Tek nakon što beba izbaci vazduh, nastavite da je hranite. Pored toga, nahranite bebu pre nego što počne da plače kako bi vas obavestila da je gladna, jer dugo plakanje takođe utiče na gomilanje vazduha u želucu i crevima.

Masaža stomačića pokazala se efikasnom kod smirivanja bolnih grčeva. Na vrhove prstiju stavite malo bebi ulja, ugrejte ruke, a zatim nežno, kružnim pokretima, masirajte bebin stomačić u smeru kazaljke na satu (dakle, sleva nadesno). Počnite od sredine stomaka, a zatim postepeno povećavajte krug. Masirajte bebin stomačić onoliko dugo dok ne prestane da plače i dok ne osetite da stamčić više nije tvrd i napet. Sa masažom treba početi pre nego što beba počne da plače, ali ne neposredno nakon hranjenja. Nekada je dovoljno da se beba uzme u naručje. U apotekama postoje preparati koji stimulišu izbacivanje gasova i smiruju pojačane pokrete u organima za varenje. Pre svega su to čajevi i kapi sa lekovitim biljem: kamilica, kim, komorača i dr.

U svakom slučaju, najdalje u četvrtom mesecu, ovi grčevi postaju blaži i zatim prestaju bez ikakvih posledica.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Milica 19.12.2010

    Za grčeve ili kolike je najbolje koristiti espumisan kapi.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde