Ishrana dojilje

Ishrana u periodu dojenja je veoma bitna, kao što je bila i u trudnoći. Od vrste unetih namirnica, zavisi i kvalitet mleka. Potrebe u toku dojenja su povećane, a zavise od količine mleka koju žlezde izluče u toku dana. S obzirom da dete raste i postaje sve aktivnije, treba da se zadovolje i njegove povećane potrebe u hranljivim materijama. Dodatna energija, u odnosu na period pre trudnoće, neophodna je ne samo zbog dojenja, već i zbog promena kojima je organizam izložen.

Ishrana dojilje bi trebalo da bude bogata belančevinama, kalcijumom i vitaminima

Nema potrebe za preterivanjima u ishrani, ali je poželjno unositi nešto više voća, povrća, kvalitetnog mesa, jaja i mlečnih proizvoda.
Preporučuje se da dojilja ima tri obroka dnevno i dve užine.
Izuzetno je bitno da se vodi računa o unosu kalcijuma u toku dojenja. Cink je takođe bitan mineral. Izvor cinka su jaja, meso, žitarice (hleb i proizvodi od integralnog brašna, pahuljice).  Sve to znači da dojilja treba da uzima svakodnevno mleko i mlečne proizvode, naročito mlad sir, crni hleb, voće, povrće, a zatim razne supe ili čorbe, sveže meso (pileće, teleće, juneće), ribu i drugo. Dnevno treba da uzima jedno jaje, a dva-tri jaja mogu da zamene i jedan mesni obrok.
Tokom prvih dana dojenja moguće je da dojilja oseća žeđ – voda se gubi mlekom, jer ona čini najveći procenat majčinog mleka. Nadoknađuje se voćnim sokovima, mlekom, vodom ili bistrom supom, ali suviše tečnosti može da zaustavi lučenje mleka. Unos tečnosti se reguliše osećajem žeđi, a kontroliše bojom mokraće. Ukoliko je mokraća tamna i jakog mirisa što znači da je unos tečnosti nedovoljan.
Neke namirnice koje unosi dojilja, mogu izazvati tegobe kod odojčeta, kao što su grčevi i nadimanje. Veliki broj namirnica može da uzrokuje pojavu tegoba: luk, praziluk, celer, citrusno voće, karfiol, kupus, začini ... Međutim, njihov uticaj je individualan (bebe različito reaguju na pojedine namirnice).

U toku dojenja svakako treba izbegavati

Treba izbegavati ili njihovu konzumaciju svesti na najmanju moguću meru:
  • alkohol i napitke koji sadrže kofein (kafa, crni čaj, gazirani sokovi). Ove supstance imaju negativan uticaj i po majku (umanjuju lučenje mleka i izazivaju razdražljivost) i po odojče (nervoza, razdražljivost, nesanica).
  • prerađenu hranu, pogotovu onu koja sadrži rafinisani šećer.
  • lekove.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde