Nega pupka bebe

Definitivno presecanje pupčane vrpce i podvezivanje vrši se posle 5 do 10 minuta kada pupčana vrpca prestane da pulsira i kada krv koja je u pupčaniku bude u organizmu deteta. Podvezivanje pupka mora da se uradi brzo i sterilno, rana se dezinfikuje i pokrije sterilnom gazom i zavojem.

Dalja nega pupka je veoma važna – obavezno je svakodnevno previjanje da bi pupak bio čist i suv. Od materijala za negu pupka potrebno je imati: povidon jodid (rastvor), sterilnu vatu i sterilnu gazu. Osoba koja previja pupak mora da ima čiste ruke, da se obrada vrši sterilno i da po mogućstvu to radi stručno lice.

Treba izvršiti dezinfekciju Povidon jodid rastvorom i zaštititi ga novom, sterilnom gazom (male komprese 5x5 centimetara). Patrljak se dobro zalije jodom iz flašice potom zamota trouglastom gazom, koja se dobije kada se mala kompresa gaze razmota u veliki kvadrat, koji se potom presavije po dijagonali na pola.

Ovako se postupa posle svakog kupanja, sve dok patrljak ne otpadne (3-25, u proseku 8-10 dana). Pupčana rana se u toku nekoliko narednih dana sasušuje, a za to vreme se i dalje dezinfikuje sa nekoliko kapi joda (kapanjem iz flašice). Posle toga se odozgo stavi sterilna kompresa od gaze, koja se za kožu fiksira nekim nežnijim flasterom, ili se koriste gotovi tupferi gaze sa flasterom.

Ukoliko se pupak ne osuši za pet dana od otpadanja patrljka, ili patronažna sestra ima neku primedbu, ili se pojavi crvenilo kože oko pupka - bebu treba istog dana da pregleda pedijatar.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde