Coxa vara i coxa valga

Coxa vara je poremećaj u razvoju proksimalnog okrajka butne kosti (femur) koji se karakteriše smanjenjem kolodijafizalnog ugla (ugao između vrata i tela kosti). Pored urođene coxae vare, postoji i stečena, koja nastaje posle epifiziolize i ishemične nekroze glave butne kosti, posle osteomijelitisa, rahitisa ili fibrozne displazije.

Kongenitalna coxa vara je lokalizovani poremećaj u razvoju gornjeg okrajka butne kosti. Anomalija može biti jednostarana ili obostrana.

Najčešće se dijagnostikuje tek kada dete prohoda i kada počne da gega. Ograničena abdukcija i unutrašnja rotacija su najčešći fizikalni nalaz u tom uzrastu; kasnije se nalazi skraćena potkolenica, a u obostranim slučajevima je naglašena lumbalna lordoza

Dijagnoza se definitivno utvrđuje radiografski.

Lečenje zavisi od uzrasta bolesnika i stepena izražene mane, a može biti konzervativno ili hirurško. U svim fazama lečenja neophodna je fizikalna terapija.

Coxa Valga

U ovom poremećaju odnos glave i vrata prema dijafizi femura je poremećen, a kolodijafizalni ugao je iznad 140 stepeni.

Coxa valga nastaje zbog poremećenih mehaničkih odnosa kuka, najčešće uzrokovanih mišićnim poremećajima.
Dijagnoza se postavlja radiografski.

Zavisno od stepena poremećaja i tempa razvoja može postati neophodna hirurška korektura.

Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. jelena 08.01.2010

    Kada se obavi kiretaza posle koliko je neophodno dobiti menstruaciju? I da li mogu postojati poremecaji zasnovani, na osnovu zahvata?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde