Otrov iz dečjih bočica

Iako neki već dugo upozoravaju na štetnost bisfenola A, hemikalije koja se nalazi u dečjim plastičnim bočicama, kanadska vlada je sve bliže tome da ga i službeno proglasi opasnim.

Hemikalija bisfenol A u limenkama i plastičnim proizvodima, uključujući i dečje bočice, može biti povezana s ranim pubertetom, kao i razvojem raka dojke i prostate, objavili su prošle nedelje naučnici iz američkog Nacionalnog toksikološkog programa.

Nakon njihovih otkrića zatraženo je od Agencije za hranu i lekove da preispita svoje stavove o sigurnosti hemikalije bisfenol A za decu.

"Ne može se zanemariti uticaj bisfenola A na ljudski razvoj. Potrebno je još istraživanja", kažu iz agencije.

Hemikalija poznata i kao BPA koristi se u proizvodnji plastičnih dečjih bočica i limenkama s dečjom hranom i adaptiranim mlekom.

Do ispuštanja štetnih hemikalija u dečju hranu dolazi zbog izloženosti bočica visokim temperaturama.

I dok američki roditelji samoinicijativno bacaju plastične bočice u smeće i posežu za staklenim, kanadska vlada je sve bliže tome da postane prva u svetu koja će BPA i službeno proglasiti štetnim za zdravlje, a već su preduzete i akcije u tom pravcu.

Ministri zdravlja i okoline zatražili su javno mišljene o tome treba li ili ne zabraniti uvoz, prodaju i reklamiranje polikarbonidnih dečjih bočica i ostalih proizvoda koje sadrže bisfenol A.

Studije njihovih naučnika pokazale su moguću povezanost vrlo niskih koncentracija hemikalije s poremećenim hormonalnim i neurološkim funkcijama.

Kanadska zabrinutost je usmerena pre svega na uticaj bisfenola A na novorođenčad i malu decu koja s njim dolaze u dodir preko plastičnih bočica i limenki.

Neki kanadski trgovački centri su odmah reagovali povlačenjem spornih proizvoda sa svojih polica.

"Bisfenol A je toksičan za ljude čak i u ekstremno niskim količinama, a posebno je opasan za decu", kaže šefica kanadske stranke zelenih. "Zato je najbolje, kad god je moguće, izbegavati hranu koja je došla u bilo kakav kontakt s plastikom."

Gotovo sve dečje plastične bočice sadrže sporni sastojak, a lako ćete ga prepoznati po broju 7 unutar trougla.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde