Razvoj bebe do šestog meseca

Kvalitativne promene u toku biološkog sazrevanja – izmene funkcije ćelija, tkiva i organa, indukcija enzimske aktivnosti, reorganizacija regulacionih mehanizama – označavaju se kao razvoj. Razvoj deteta zavisi od mnogih bioloških činilaca i faktora sredine. U prvoj godini života nastaju najobimnije, najintenzivnije i najznačajnije promene.

Tokom prvog meseca

Tokom prvog meseca života dete veći deo dana provodi spavajući (oko 20 sati). Odojče se budi samo kada je gladno i mokro. Dok leži na leđima drži glavu okrenutu na jednu stranu. Kada leži potrbuške okreće glavu i tako oslobađa disajne puteve. Drži šake stegnute u pesnice. Plač je snažan i postepeno prestaje. Refleksno odojče sisa, guta, kašlje, kija, zeva. Fiksira bliske i svetle predmete.

Kada vaša beba napuni šest nedelja

Kada vaša beba napuni šest nedelja možete očekivati da će prilično visoko odizati glavu iznad kreveta, ako je postavite da leži potrbuške. Prati pogledom osobe koje se kreću. Pokušava da guče. Počeće da se smeje. Treba da ima kilogram do kilogram i po više nego što je imalo na rođenju.

Između tri i četiri meseca

Između tri i četiri meseca vaše odojče će početi da hvata igračku rukom, da se diže odupirući se rukama, da guče i pušta grlene glasove, da se prevrće na stranu kada leži na leđima. Imaće običaj da se umiri dok sluša nečiji glas ili muziku, počeće da se igra sa svojim šakama, slobodno će okretati glavu posmatrajući predmete i sve što se događa oko njega, smešiće se i reagovaće na tople reči koje mu se upućuju, držaće glavu uspravno. Prepoznaje članove porodice.

Između četiri i pet meseci

Između četiri i pet meseci vaše odojče će se glasno smejati, čvrsto držati glavu kada ga nosite, hvatati igračke, pljeskaće ručicama po vodi za vreme kupanja, pružaće ruke kada hoćete da ga uzmete. Pokušavaće da dohvati stvari, razgalamiće se kada kada čuje nečiji glas, okretaće glavu posmatrajući predmete koje odnosite iz njegovog vidokruga, igraće se svojim ručicama, podizaće glavicu i ramena i prevrtaće se odupirući se šakama i podlakticama, podizaće se kada leži na trbuhu.
Svakako ćete primetiti  da sada vaše odojče dok ga držite počinje da se odupire prstima na nogama. To ne znači da ono želi da stane i zato ga nemojte prisiljavati na to. Ono na taj način vežba mišiće koje će kasnije  koristiti da se uspravi. Petomesečna beba može početi da sedi, ali se to obično dešava tek kada napuni šest meseci. Zato joj prepustite da sama odredi kada će to da učini. Ako je u stanju da upravlja glavom i ako je čvrsto poduprete, možete je  postaviti u polusedeći položaj, ali ukolikko se tada opusti, znači da je suviše rano.

Možete da očekujete da vaša beba ubrzo dobije prvi zub, iako ga prosečno odojče dobija između šest i osam meseci. Postoje velike razlike u pogledu doba starosti kada izbija prvi zub – to može biti bilo kad, od četvrtog pa sve do četranaestog meseca – zato ne brinite ako vaše dete dobije zube kasnije od druge dece njegovog uzrasta. Kod velikog broja odojčadi zubi će izbiti, a da roditelji ne budu svesni da se oni pojavljuju. Međutim, isto toliko dece biće razdražljivo i plačljivo, mnoga će balaviti, imaće meke stolice u trajanju od nekoliko dana i povremeno će vraćati hranu.

Između pet i šest meseci

Između pet i šest meseci vaša beba će se ležeći na leđima prevrnuti na stomak, okretaće glavu na zvuk zvonceta ili kada čuje nečiji glas, moći će da sedi (najčešće je potrebno da je poduprete), bučno će protestovati kada joj oduzmete neki predmet. Ponovo će da dohvati zvečku ako je pala nadomak ruke, praviće se da kašlje i biće svesna svog šeretluka, igraće se u vodi za vreme kupanja, praviće razliku između poznate i nepoznate osobe. Stavljaće stopala u usta. Rukama će se igrati sa nožnim prstima. Pružaće ruke kada želimo da ga uzmemo.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde