Noćno mokrenje kod dece

Prema svetskoj statistici, u uzrastu od pet godina svako četvrto dete ima enurezu - problem sa noćnim mokrenjem, rekla u utorak na konferenciji za novinare dr Mirjana Kostić iz Dečje klinike u Tiršovoj.

U Srbiji oko 150.000 zdrave dece ima taj problem, a oko 18.000 njih živi u Beogradu.

Dr Kostić je objasnila da je kod dece sa tim problemom bešika potpuno normalna, njeno pražnjenje je kompletno, ali da se umokravanje dešava mimo volje deteta, u snu, jer je dete u budnom stanju suvo i nikada nema problema sa mokraćnim infekcijama.

Prema rečima Kostićeve, najznačajniji uzroci noćnog mokrenja kod zdrave dece su genski faktori, čvrst san, povećano stvaranje mokraće u snu ili relativno smanjen kapacitet mokraćne bešike.

Ona je kazala da deca sa enurezom imaju brojne psihološke probleme, emotivne i sociološke poremećaje koji su posledica, a ne uzrok noćnog umokravanja.

Dr Kostić je istakla da je česta zabluda da se enureza ne može izlečiti ili da je ne treba lečiti, jer se taj problem može uspešno eliminisati uz pomoć pedijatra, a ako problem potraje duže u tim se uključuju psiholog, psihijatar i defektolog.

Trajanje lečenja je individulno ali, kako je rekla Kostićeva, uglavnom se može eliminisati u roku od šest meseci, pri čemu je važno da dete započne lečenje pre polaska u školu.

Dečji neurolog i psihijatar dr Aneta Lakić iz Kliničkog centra Srbije je ukazala da je noćno mokrenje za dete treći po važnosti stres na listi stresnih životnih događaja, posle razvoda roditelja i roditeljskih tuča.

"Roditelji zbog noćnog umokravanja svog deteta imaju niz problema, počev od finansijskih (pranje rublja, menjanje postreljine, veći trošak za deterdžent i pelene...) preko uticaja na organizaciju života koja obuhvata planiranje godišnjih odmora, posete prijateljima i rodbini što dovodi do niza negativnih emocionalnih reakcija i osećanja prema detetu", kazala je ona.

Lakićeva je naglasila da je kod dece koja imaju problem sa noćnim mokrenjem prisutna svakovečernja uznemirenost, neizvesnost i jutarnja uznemirenost, osećaj stida, krivice i odbačenosti, tako da je kvalitet života te dece lošiji nego kod njihovih vršnjaka.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Ljiljana Petkovic 25.09.2010

  Moja cerka ima sada tri i po godine, sa nepune dve goddine je uspostavila kontrolu mokrenja danju i nocu, medjutim kada smo prosle godine otisli na letovanje posle par dana je pocela da piski nocu, potom i kada spava preko dana, a kada smo dosli kuci i ponekad dok se igra. . . Otisla sam kod doktora on je rekao da se opustila i da je forsiram vise, medjutim to se nastavilo i posle meec dana moje dete je dobilo fras, zbog jake urinarne infekcije. I danas to nocno mokrenje traje, doktor kaze da budemo strpljivi, ali ovo je neizdrzivo, ona se ponekad upiski u toku noci i po 3-4 puta. . . . . . Zakazala sam joj ultra zvuk bubrega i besike u tirsovoj za novembar, pa cemo videti da nema neki problem sa te strane. . . . . . . .


 2. marina 18.04.2010

  Moj sin ima 10godine i jos nmokri nocu a i ponekd i danju bio sam sa mog sina i kod decijog doktura i pobolnice i nema nista bolje molim zna li neko neki lek ili nekog doktura hvala


 3. danijela 15.02.2010

  Moja cerka ima3god nenosi pelene od2godine al pre 2meseca pocela je odjednom nocu da piski u krevet, molim za odgovor sta da radim zabrinuta majka jel dete zivi u mirnoj sloznoj porodici


 4. Snezana Jovovic 27.03.2009

  Moja cerka ima 4 godine. pre otprilike 2 god. prestala je da koristi pelene. Stavljala sam joj samo kad odemo negde na prenociste, ali to je bilo retko, i relativno brzo je naucila da se kontrolise u snu. Pre 7 meseci sam se porodila i dobila sina, a samim tim se stvorio jos jedan problem. Cerka je pocela nocu da mokri i taj problem imamo i dan-danas. Da li je to na psihickoj bazi ili ne? Citala sam o tome puno i strucnjaci kazu da neke novonastale promene u zivotu dece, sto je u ovom slucaju rodjenje bebe, moze da utice na pojavu nocnog mokrenja.Sta da radim? Da li ce prestati samo po sebi ili da se obratim lekaru? unapred zahvalna.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde