Preparat jednog tinejdžera uspešno podstiče rast nove brade


Koliko tinejdžera poznajete koji su samostalno napravili farmaceutski preparat? Jedan osamnaestogodišnjak je baš to uspeo. On je Mladen Salom, učenik Treće Beogradske gimnazije, pohađalac Petnice, budući farmaceut, naučnik i preduzetnik. Dok većina njegovih vršnjaka svoje slobodno vreme provodi na društvenim mrežama, sa svojih 16 godina Mladen je samostalno napravio proizvod za rast brade koji je simbolično nazvao Viking’s pride. Sada se priprema za Farmaceutski fakultet, a priča o njegovom proizvodu je počela ovako:

Mladen Salom
Mladen: Pre tri godine video sam reklamu za jedan proizvod za brži rast brade. Kako je moja mama farmaceut i pre više od 15 godina je napravila preparat za rast kose, došao sam na ideju da napravim novi preparat koji će biti mnogo delotvorniji od onog čiju reklamu sam video. Rešio sam da to podignem na viši nivo i da iza mog proizvoda stoji apoteka. U Petnici sam uzeo da ispitujem osobine glavnog sastojka maminog preparata, kao i koji vitamini i druge supstance najbolje utiču na rast brade i koje su najbolje koncentracije. Sve to je trajalo više meseci.

 
Kako si se uverio da preparat zaista podstiče rast nove dlake?
Mladen: Napravio sam nekoliko receptura, a poslednju sam dao drugu koji je strašno želeo da ima bradu. Mislio je da je to najveći uspeh u životu, on je tada imao 16 godina. Svaki dan je koristio proizvod dva meseca, po dva, tri puta na dan. Sipao bi u ruku, namazao na bradu i obrisao o grudi. Pošto se ne viđamo često, nakon par meseci, rekao mi je: „Izrasla mi je brada, ali dugujes mi epilaciju, meni su krenule dlake i na grudima!“

Kako si došao do naziva Viking’s pride?
Mladen: Nisam hteo da kopiram ničije ime, par nedelja sam smišljao naziv, to mi je bio jedan od najtežih zadataka od kad sam počeo da pravim preparat. Tako sam sasvim slučajno gledao Vikinge i pošto svi imaju jake, guste brade, pala mi je na pamet ideja - Viking’s pride, Vikinški ponos. Imali smo jednu smešnu situaciju u apoteci. Jedan stariji čovek je uzeo da pogleda preparat, gledao je bočiću i pitao: „A dobro kako ovo poboljšava potenciju?“  Svi smo se nasmejali, a mušterjia iza je rekla, ako vam se poboljša brada, poboljšaće se i samopouzdanje, pa i potencija. Ima logike.

Sa kojim sve problemima si se susretao u izradi finalnog proizvoda, šta je bilo najteže?
Mladen: Najteži je marketing. Treba konstantno praviti novi sadržaj, pričati sa kupcima, pisati o proizvodu. Imao sam problem sa promocijom u nekim salonima. Na primer, u jednom poznatom frizerskom salonu nisu hteli da reklamiraju ni jedan srpski proizvod, jer ne veruju u kvalitet i pouzdanost preparata napravljenih u Srbiji. Viking’s pride prave farmaceuti u apoteci, ja još uvek ne smem da ga pravim za prodaju, iako sam napravio recept.

Iako još uvek nije bio ni punoletan, Mladen je samostalno osmislio i plasirao kompletan proizvod. Istražio sve o supstancama koje je planirao da koristi, napravio preparat, testirao ga, kreirao brend, naziv, dizajn, pakovanje. 

 
Viking's pride

Čime si se vodio dok si osmišljavao izgled preparata i logo?
Mladen: Logotip sam napravio sa svojim prijateljem Borisom Gvozdenom. Mene u dizajnu privlači geometrija, pa sam tako osmislio logo i u njegovoj izradi mi je pomogao Boris. Trebalo je naći odgovarajuće bočiče koje zadovoljavaju uslove prodaje u apoteci, etikete. Gledao sam da pipeta bude nakrivljena, da bi bilo lakše nanošenje. Što se tiče boja, crvena, zelena i plava su mi boje eliksira, pa sam i o tome vodio računa. Takođe, što se tiče mirisa, za leto sam koristio mentol, eukaliptus, a za zimu sam dodao i mandarinu. Zamislio sam i novo prodajno pakovanje, krenuo sam da dizajniram, svoj brend, majice, ali su ulaganja velika.

Kako prezentuješ Viking’s pride i gde on može da se kupi?
Mladen: Trenutno može da se kupi samo u našoj apoteci Sana Pharm Plus u Njegoševoj 76. Preko Instagrama sam krenuo da promovišem proizvod, naravno šaljemo ga kao apoteka sa računom, sa našom potvrdom. Plaćao sam promocije, pomagali su mi, pravio sam “giveaway“, jer želim da podstaknem ljude da se uvere u kvalitet i delotvornost proizvoda. Što se tiče promocije, bilo je teško, imam i zaštićen slogan „Mind blowing beard growing eliksir“. Planiram da 1. decembra spustim cenu i tako da bude do februara.

Da li Viking’s pride može da pomogne i onima koji zbog genetike nemaju bradu?
Mladen: Genetika je jako bitan faktor, ali nije presudna. Viking’s pride i tu pomaže. Osobama koje nemaju bradu, preporučujem terapiju od minimum dva, tri meseca. Što su otprilike 2 bočice, zavisi od redovnosti korišćenja. Onima koji već imaju bradu i žele da je učine još čvršćom, jačom i sjajnijom, dovoljna je jedna bočica. Od moje devojke sestra je želela da ima gušće obrve i Viking’s pride joj je pomogao. Ali za svaku regiju ide posebna receptura, kao i za godišnje doba i godine života. Tako da planiram da napravim više proizvoda. Viking’s pride pomaže čak i kod ožiljaka, ali je potrebna jača koncentracija i duža primena. Međutim i tu smo imali uspehe.

Mladen je išao u bilingvalnu Osnovnu školu Vladislav Ribnikar, odakle je i dobio želju da se bavi hemijom i naučnim radom. Svoje ideje realizovao je kroz projekte na kampovima u Petnici. Jedna od ideja bila je i suzbijanje „cvetanja vode“ na kojoj i dalje planira da radi. Pored hemije, Mladen se bavi sportom, glumom, dizajnom, a zanimaju ga medicina i biologija.

 
Viking's pride slogan

Šta sve utiče na rast i kvalitet dlake?
Mladen: Na sam rast utiče stres, ishrana takođe. Na primer, osobe koje mnogo treniraju i hrane se najviše proteinima, njihovo telo se skoncentriše na izgradnju mišića, zglobova, kostiju, a manje vodi računa o dlaci koja nije toliko potrebna. Treba više B vitamina, A, D vitamina. Za D vitamin je važno sunčanje, jer se stvara u našem telu. On stimuliše rast kose, brade, očvršćuje kosti, ispunjava hrskavicu. A vitamin i E vitamin su odlični za dlaku. Mi možemo u apoteci da prilagodimo preparat korisniku i da damo savet vezan za ishranu. 

Čime još želiš da se baviš? Kakve su tvoje vizije?
Mladen: Vizije, o tome razmišljam svakog dana, ali još nisam siguran čime tačno želim da se bavim, jer ima toliko stvari koje me zanimaju. Želim da pomažem ljudima. To je jedan od razloga zašto sam izabrao farmaciju. Želim da se bavim i naučnim radom zbog čega planiram da ostanem na fakultetu, radim eksperimente sa strane, pomažem studentima i svim ljudima koje zanima medicina, hemija i biologija. Svakako planiram da proširim svoj privatni biznis, da proširim kozmetičke proizvode kao što je Viking’s pride i da radim na antiage serumima itd. Najrađe bih se bavio kozmetikom, jer je to nešto što sam relativno skoro otkrio i poprilično me zanima.

Koliko te okolina podržava u ovom što radiš?
Mladen: Dosta ljudi me je pitalo zašto ostajem u Srbiji, zašto želim da ovde pomognem ljudima ako ništa ne dobijam od države. Ali, poprilično sam zadovoljan, iako mi je dosta toga uskraćeno što ovde ostajem. Svakako vidim jedan veliki potencijal i žao mi je da odem negde, da radim za drugoga, jer ću u svakoj drugoj zemlji biti stranac. Imao sam par stipendija koje sam odbio, gde me je mama podržala, ali su me drugi kritikovali. Trebalo je da idem u srednju školu u francuskoj, gde sam dobio stipendiju, ali nisam želeo da se odvojim od roditelja, devojke i prijatelja. Nisam želeo da idem negde, iako mi se sa tim kredibilitetom koji bih tamo dobio mnoga vrata otvaraju. Želim da ostanem ovde, želim da svima pružim pomoć. Prepoznao sam sjajan potencijal i u ljudima iz Petnice i mojim drugovima. To mi daje optimizam i elan da i u ovoj sredini sa entuzijazmom i mnogo rada mogu da se naprave veliki poduhvati i dobre promene. Za mene istraživanje i rad nisu samo posao, već strast i izazov. Možda ipak treba da zamenimo fatalni pesimizam realnim optimizmom!

Kontakt:
Apoteka Sana Pharm Plus: 
Njegoševa 76, Beograd
Telefon: 011/3441309


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde