Nemačka je obećana zemlja za lekare


Nije poznato koliko lekara napusti Srbiju, a prema nekim procenama, taj broj se kreće oko 300 godišnje. Nejčešće zemlja destinacije je Nemačka, koja je zbog deficita radne snage u zdravstvenom sektoru, svojim propisima olakšala dolazak na rad i zapošljavanje stranih lekara. Dobri uslovi u zdravstvenim ustanovama, adekvatna nadoknada i mogućnost za usavršavanje su snažni pull faktori kojima Srbija teško može da konkuriše. Doktorka Ljiljana Ljuboja za Stetoskop govori o svom iskustvu, kada je reč o radu u Nemačkoj.

Svakog dana u medijima srećemo upozoravajuće podatke o odlasku mladih, visokoobrazovanih ljudi na rad u inostranstvo. Koji razlozi su kod Vas bili presudni u donošenju ove odluke? Da li je Nemačka stvarno obećana zemlja za lekare?

Dr med Ljiljana Ljuboja: U mom slučaju su presudni razlozi bili pozitivna iskustva mojih kolega i prijatelja koji su otišli pre mene sa jedne strane. Sa druge strane sam naišla na poteškoće u svojoj zemlji u sprovođenju specijalizacije. 

Nemačka jeste obećana zemlja za lekare. Važno je razumeti dobro sistem. Da bi se sistem razumeo prvi korak je što bolje savladavanje jezika. 

Ni posle godina studiranja medicine, učenje se ne završava. Priroda Vašeg posla zahteva svakodnevnu komunikaciju sa ljudima. Koliko vremena Vam je bilo potrebno da stvarno savladate jezik? Da li je sertifikat, za nivo B2, dovoljan za nesmetan rad?

Dr med Ljiljana Ljuboja Meni lično su bile neophodne neke 3 godine za savladavanje jezika do nivoa da svog pacijenta bez poteškoća razumem, kao i on mene. Od te tri godine godinu i po sam učila jezik u Srbiji. Naravno, ovde bih želela da naglasim da sve to zavisi od individualnog angažmana. Nije isto da li kod kuće pričate srpski, čitate knjige na srpskom ili pak na nemačkom. Ja čitam knjige na nemačkom. B2 je bitan samo za administrativni deo kada je u pitanju dobijanje vize i dozvole za rad. B2 nikako nije dovoljan u našem poslu. Ni C1. našem poslu je “dovoljno” ono kada imate osećaj da se bez ikakvih poteškoća sporazumevate sa pacijentom. 

Kako biste uporedili zdravstveni sistem u Srbiji i Nemačkoj, na osnovu Vašeg iskustva? Šta nemačko zdravstvo pruža lekarima, a šta pacijentima?

Dr med Ljiljana Ljuboja Nemačko zdravstvo lekarima pruža slobodu izbora speecijalizacije, uslova rada, mesta rada (npr ako želite da radite u seoskoj praksi nije problem, ali ni na univerzitetskoj klinici nije problem). Takođe tu je i veliki izbor metoda koje su neophodne u postavljanju dijagnoze. Sistem je generalno dobro organizovan u smislu da ako primite u seoskoj bolnici pacijenta sa moždanim krvarenjem, taj isti pacijent će u roku od sat vremena helikopterom biti prebačen na neurohirurgiju najbliže veće bolnice. O detaljnim razlikama između nemačkog i srpskog zdravstvenog sistema sam pričala detaljnije u videu na svom kanalu (Medicina u srcu).

Imate jako dinamičan dnevni ritam. Pored profesionalnih obaveza, nađe se vremena i za meditaciju, jogu, sport, zdravu ishranu, kvalitetno vreme sa porodicom i učenje. Opišite nam jedan svoj dan na poslu? Kako izgleda kada imate slobodan dan?

Dr med Ljiljana Ljuboja Smatram da lekari imaju posebnu ulogu u društvu. Ulogu u smislu davanja vlastitog primera kada je u pitanju briga o svom kako fizičkom tako i psihičkom zdravlju. Kako trenutno menjam radno mesto, moram najpre da naglasim da obim posla nije u svakoj bolnici isti. Radni dan traje oko 8 i po sati (izuzev dezurstva koja traju 24h i ima ih od 5-8 u mesecu). Na poslu je generalno dinamika i sadržaj različit u zavisnosti od toga da li sam na prijemnom odeljenju, na “normalnom” odeljenju ili na intenzivnom odeljenju. Konkretno na kardiologiji sam imala priliku da budem i u laboratoriji za Koronarangiografiju, gde je opet sam sadržaj drugačiji. Kada imam slobodan dan provodim ga što svesnije u smislu provođenja vremena sa porodicom, prijateljima, vožnji bicikla, plivanju, čitanju..

Šta je ono što niste znali, kada ste dolazili u Nemačku, a voleli biste da Vam je neko rekao? Da li imate neki savet za kolegenice i kolege koje kreću Vašim stopama?

Dr med Ljiljana Ljuboja Nisam verovala koliko je jezik važan. Bez jezika ste u stranoj državi i pogotovo u našem poslu u nepovoljnoj situaciji. Kada govorite jezik, ograničenja više nema. Tada ćete lako sklopiti važna osiguranja, ostvariti sjajne kontakte, raditi svoj posao u punom sjaju. A to nam je svima cilj. 

Za Stetoskop.info Miloš Đošić


Podeli tekst:

Autor Dr Ljiljana Ljuboja

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde