Beograd - svetski centar za promenu pola

Beograd je danas jedini svetski centar u kojem, jednim operativnim zahvatom, moguće preći iz jednog u drugi pol, piše novosadski "Dnevnik".

List navodi da je, zahvaljujući lekaru Savi Peroviću, do sada operativne zahvate izvršilo oko 200 muškaraca i žena transeksualaca, najviše sa prostora Srbije i Crne Gore.

Pored privatne klinike profesora Perovića, u Beogradu postoji još jedan centar u Ginekoloskoj klinici u Narodnog fronta, gde radi tim stručnjaka predvođen profesorom Dušanom Stanojevićem i docentom Miroslavom Đorđevićem.

Oni će krajem oktobra operisati prvog domaćeg pacijenta koji više neće plaćati da bi se izlečio, jer je transeksualizam zaveden kao bolest u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, već će mu, kao i svim budućim, operaciju plaćati Zdravstveno i socijalno osiguranje Srbije, navodi "Dnevnik".

"Kompletna transformacija tokom jednog hiruškog zahvata, na primer iz ženskog u muško, uključuje odstranjivanje ženskog polnog organa, unutrašnjih i spoljašnjih, i rekonstrukciju u muški polni organ sa testisima, mokraćnom cevi i tako dalje, sve u jednom aktu", kazao je Miroslav Đorđević.

Dodao je da operacija traje oko šest sati i izvodi se u opštoj anesteziji.

Đorđević je naveo da je "lakše od muškarca napraviti ženu, jer je lakše rekonstruisati ženski nego napraviti muški polni organ, koji će biti u funkciji".

Objasnio je da oni koji promene pol do kraja života moraju da uzimaju hormone onog pola u koji su ušli.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Edi 08.06.2009

    Mozete mi pomognite, prvo izvinite ne znam dobro jezik. Ja sam iz kosovo hocu da promenim polu. Imam 30 godina. Niko me ne pozna vidim kao muskarac, imam devojke, osecam ovako od kad sam se rodila mislim. Cuo sam da moze i u turska ali vise verujem vama. Mogu li znati sta treba da se uradim i otprilike koliko je cena.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde