Za vakcinu protiv gripa 216 dinara

Republički Zavod za zdravstveno osiguranje kupio je za ovu sezonu 320.000 doza vakcine protiv gripa, koja je trenutno na testiranju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije. U RZZO očekuju da bi distribucija cepiva, prema planu Nacionalnog instituta "Dr Milan Jovanović Batut", mogla da počne već za nedelju dana.

Ove sezone štitićemo se od gripa vakcinama britanskog proizvođača "Glaksosmitklajn“. To je, bar kada je imunizacija od gripa u pitanju, njegov prvi veći prodor na naše tržište. Otkako je "Torlak“ pre četiri godine prvi put u svojoj istoriji ostao bez atesta za vakcinu protiv gripa, bez koje cepivo po zakonu ne može u promet, a onda i prekinuo proizvodnju ove vakcine, naše tržište snabdevao je francuski "Sanofi Paster“. "Glaksosmitklajn“ je u par navrata obezbedio samo manje količine.

"Vakcina protiv gripa trenutno je u postupku kontrole. Kao i kod svakog drugog leka, ispituju se efikasnost, kvalitet i bezbednost. Ne bismo hteli da nagađamo kada će ta procedura biti završena. Obavestićemo javnost kada vakcina prođe regularni postupak za dobijanje atesta", rekao je za "Večernje novosti" Aleksandar Tucović iz Agencije za lekove i medicinskasredstva Srbije.

Vakcina je kupljena u postupku javne nabavke. Jedna doza košta 216 dinara, a RZZO je za čitav kontingent izdvojio 70 miliona dinara.

Dr Goranka Lončarević, epidemiolog u Nacionalnom institutu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, rekla je za "Novosti“ da 319.327 doza, koliko nam je, prema "Batutovom“ planu, potrebno za ovu sezonu, nije dovoljno da se prevenira epidemija gripa u našoj populaciji, ali će biti dovoljno za zaštitu najugroženijih. Oni će, kao i dosad, biti vakcinisani o trošku zdravstvenog osiguranja.

Iako je dobavljač ove godine izabran nešto kasnije nego obično, epidemiolozi kažu da će imunizacija, ako vakcina dobije atest, početi na vreme. Kod nas vakcinacija obično počinje krajem oktobra, a dr Lončarević kaže da je važno da se ona obavi četiri nedelje pre pojave prvih slučajeva obolevanja od gripa, kojeg još nema "ni na vidiku“.

RZZO je kupio i vakcinu "hemofilus influence B“, koja se daje protiv infekcija koje mogu da dovedu do meningitisa, i cepivo protiv hepatitisa B. Obe su po kalendaru imunizacije obavezne za decu.

Nabavljeno je 210.000 doza "hemofilus influence B“ i 490.000 doza vakcine protiv hepatitisa B.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde