Nove transplantacije jetre i bubrega

Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu, tokom noći, obavljeno je presađivanje jetre i dva bubrega bolesnicima čiji su životi bili ugroženi.

Kliničkom centru Vojvodina u Novom Sadu obavljeno je presađivanje jetre i dva bubrega bolesnicima čiji su životi bili ugroženi, izjavio je danas agenciji Beta ministar zdravlja Srbije Tomica Milosavljević.

"Transplantaciju je u toku noći obavio tim koji je predvodio Zoran Milošević", rekao je ministar Milosavljević zadovoljan što program transpalntacije nastavlja da se razvija na pravi način u Srbiji.
Ujedno je zahvalio porodici, koja je u trenucima kada gubi svog najmilijeg imala razumevanja i saglasila se da organi budu presađeni ljudima kojima će to značiti produžetak života.
"Najbolji način za oživljavanje programa transplantacije u Srbiji je upravo ovaj primer samopregora nedavno u Kliničkom centru Srbije, Vojno medicinskoj akademiji i sada u Vojvodini.
"Mislim da imamo razloga za optimizam", kazao je Milosavljević.

Transpalntacija bubrega u Srbiji se obavlja 30 godine, a u protekle dve decenije, više od 700 ljudi je dobilo bubreg smatra ministar Milosavljević, napominjući da se presađivanje bubrega uglavnom odvijalo sa živih srodnika davalaca.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde